IT-giganten steunen goede doelen

Twee IT-giganten steunen sinds kort nieuwe goede doelen. Zo heeft Google een bedrag van 150 miljoen euro gereserveerd om de komende 3 jaar uitgevers en journalistieke nieuwkomers te steunen. Apple heeft intussen in de Amerikaanse staten Maine en North Carolina een goot stuk bos gekocht.

De actie van Google moet ervoor zorgen dat het werk van journalisten wordt ondersteund. Bedrijven moeten verder geld gaan verdienen als hun nieuws online wordt gezet. De zoekgigant wil daarmee vooral kleine bedrijven steunen die vaak niet goed weten hoe ze hun journalistieke producten in een digitale omgeving te gelde moeten maken. Google keert ze voortaan een bedrag uit als hun werk op internet wordt gepubliceerd.

Google is verder bereid om nieuws eventueel achter een betaalmuur te zetten. De opbrengsten daarvan moeten ten goede komen aan de partij die het nieuws oorspronkelijk bracht. Hetzelfde principe moet dan ook gelden voor advertenties Google die rondom het nieuws plaatst.

Het nieuwe beleid van Google kent zowel voor- als tegenstanders; beiden even fel. Zo vinden de Financial Times, de Britse krant the Guardian, El Pais uit Spanje en het Duitse Die Zeit het een prima idee. De bladen onder Rupert Murdoch’s News Corp en de Axel Springer Group zijn juist  mordicus tegen. De laatste liet weten helemaal niets te zien in de plannen van Google.

 

Apple koopt bos

Apple heeft intussen in de Amerikaanse staten Maine en North Carolina rond de 14.500 hectare bos gekocht. Volgens eigen zeggen niet om te kappen maar om juist duurzaam te onderhouden. Op deze manier wil het bedrijf het hoge verbruik van papier, vooral gestoken in verpakking van smartphones, tablets en andere apparaten, compenseren.

Het plan werkt ongeveer zoals het aankoopbeleid van Natuurmonumenten in Nederland. Versnipperde stukken bos worden opgekocht om er weer één aansluitend stuk bos van te maken. Het beleid wordt overigens niet door Apple zelf uitgezet, maar door natuurorganisatie The Conservation Fund, Met de aankoop van het bos wordt meteen ook gezorgd voor duurzaam onderhoud.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...