Kabinet investeert extra in innovatie en economische veiligheid

economische veiligheid
Closeup shot of a group of unrecognizable businesspeople holding puzzle pieces together

Het Kabinet gaat extra geld uittrekken voor innovatie en economische veiligheid. Dat blijkt uit de stukken die voor Prinsjesdag bekend werden.

Zo wordt het budget van de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) incidenteel en structureel hoger. Met deze regeling kunnen ondernemers onderzoek doen naar  innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Daarnaast kondigde de minister van EZK op Prinsjesdag aan dat er € 100 miljoen beschikbaar komt voor het versterken van de economische veiligheid van Nederland. Het gaat om budget voor sensitieve technologieën, innovaties en daaraan gekoppelde ondernemingen en vitale aanbieders in Nederland te houden. Bijvoorbeeld als reguliere wetgeving of financiële middelen ontoereikend zijn, om te voorkomen dat ongewenste partijen zeggenschap of invloed verwerven.

Startups

Naast economische veiligheid komt er extra budget voor Nederlandse startups die de potentie hebben om te kunnen doorgroeien naar scale-up extra budget beschikbaar. EZK draagt € 100 miljoen bij aan het European Tech Champions Initiative (ETCI).

Met deze financiering kunnen innovatieve Nederlandse bedrijven het tekort aan scale-ups inlopen. Het kabinet blijft via het Nationaal Groeifonds (€ 20 miljard) met publieke investeringen de vernieuwing en duurzame groei van onze economie bevorderen via de bestaande projecten en met een vierde toekenningsronde in 2024.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...