Kabinet: Politie mag overal gluren en hacken

ransomware gijzelsoftware

Het Kabinet wil de politie verregaande bevoegdheden geven om in te breken in computers. De aankondiging zat verstopt in een persbericht van de Ministerraad van vrijdag over bestrijding van jihadisme. Ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn van mening dat er momenteel te weinig mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan.

Het Openbaar Ministerie en politie moeten volgens het Kabinet op afstand stiekem onderzoek kunnen doen in computers van criminelen of terroristen. Ook mogen ze de buitgemaakte gegevens vastleggen en zelfs ontoegankelijk maken. Ook observatie en aftappen van communicatie horen tot de mogelijkheden. Verder mag de politie via de webcam meekijken naar wat iemand typt.Het zou gaan om een uitbreiding van de sinds 2013 in de maak zijnde wet Computercriminaliteit III.

De op handen zijnde wet kan op veel protest rekenen. Een rondgang van het Algemeen Dagblad bij diverse organisaties leverde bijvoorbeeld harde commentaren op. Niet alleen een digitale burgerrechtenorgansiatie Bits of Freedom is bezorgd, ook brancheorganisatie Nederland ICT is niet blij met het wetsvoorstel.

In de Kamer zelf kan het omstreden voorstel op steun rekenen van VVD en PvdA, en dus op een meerderheid. In de Eerste Kamer is dat draagvlak een stuk onzekerder. Beide partijen zullen daar steun moeten zoeken bij andere fracties.

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...