Kabinet stelt updaten ook verplicht voor slimme apparaten en online diensten

Binnenhof vanaf Hofvijver Miljoenennota

Slimme apparaten moeten ook software- en beveiligingsupdates krijgen. Dat gaat ook gelden voor games en apps en voor streamingdiensten. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

De ministerraad stemde er vrijdag mee in. Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten om in Nederlands recht.

Er bestaat nu geen expliciete verplichting om (veiligheids- en software) updates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die met het internet zijn verbonden. Consumenten lopen het risico dat bijvoorbeeld hun smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges, of digitale dienst het na verloop van tijd minder goed doet, omdat er geen updates meer komen.

 

Verzekerd

Door de invoering van een plicht voor verkopers om updates te leveren, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. De termijn van verplichte updates is op basis van proportionaliteit: dus wat redelijk is voor een consument en vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij garantie op aankopen.

Een duurder product zal meestal dus een langere termijn van updates krijgen. De verkoper of handelaar zal afspraken moeten maken met een derde, zoals de fabrikant of een softwareleverancier, die de updates kunnen leveren.

Omkering bewijslast

Het recht op updates is niet de enige verbetering. Het wetsvoorstel regelt ook dat de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast straks van zes maanden naar een jaar gaat. De bewijslast ligt hier bij de verkoper en niet bij de consument.

Iemand die een smartphone koopt en binnen een jaar een probleem met het toestel krijgt, mag ermee terug naar de verkoper. Deze verkoper moet vervolgens aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. Dit betekent versterking van de positie van de koper.

 

Doe je updates

Het wetsvoorstel sluit aan bij de eind vorig jaar gelanceerde overheidscampagne Doe je updates. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft daarover tips.

Gerelateerde berichten...