3min Security

Verkopers verplicht tot updates voor digitale producten en diensten

Verkopers verplicht tot updates voor digitale producten en diensten

Wie digitale producten en diensten verkoopt is sinds 27 april 2022 wettelijk verplicht deze werkend en veilig te houden. En dus moeten ze altijd update doen. Die verplichting geldt voor allerlei soorten slimme apparaten als smart tv’s en horloges, printers, camera’s en babyfoons. Het gaat zowel om  software- als beveiligingsupdates.

Hetzelfde geldt ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld zakelijke en consumentenapps en bijvoorbeeld streamingdiensten. Kopers hebben in de nieuwe wet meer bescherming als het gekochte product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen.

De Eerste Kamer stemde eerder in met de wetswijziging op voorstel van ministers Franc Weerwind van Rechtsbescherming en Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. Europese richtlijnen over de verkoop van goederen en levering van digitale inhoud en diensten zijn nu ook Nederlands recht. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de regels.

Verplichte updates en omgekeerde bewijslast

Hoe lang verkopers verplichte updates moeten geven, geldt basis van proportionaliteit. Bij een duurder product, zoals een slimme wasmachine, mag je langer updates verwachten, dan bijvoorbeeld bij de aankoop van een digitaal spelletje op je telefoon. Verder geldt in de nieuwe wet omkering van bewijslast. Die is ook langer: van zes maanden naar een jaar. De bewijslast ligt dus bij de verkoper.

Koopt iemand bijvoorbeeld een smartphone en is er binnen een jaar een probleem met het toestel, dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was. Hiermee staat de koper dus sterker.

De nieuwe wet vereist dat het gekochte digitale product vanaf de levering moet voldoen aan wat de koper in redelijkheid mocht verwachten. Als dat niet het geval is moet de verkoper of handelaar alsnog de overeenkomst nakomen door het gebrek te repareren of een vervangend product te regelen. Is dat niet mogelijk dan kan de verkoper de prijs verlagen of kan de koper van het product de overeenkomst ontbinden, en het aankoopbedrag terug krijgen.

Doe je updates

De wetswijziging sluit aan bij de overheidscampagne Doe je updates. Uit onderzoek van het ministerie van EZK blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders slimme apparaten niet updatet, omdat zij daar geen tijd voor hebben of omdat zij het gedoe vinden. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor internetcriminelen. Daarom roept de campagne op om slimme apparaten in huis direct te updaten en geeft daarover tips via www.doejeupdates.nl.

Lees ook: