Kenniswerkers vinden werkomgeving kantoor slechter sinds corona

werknemers

Ruim een derde van de kenniswerkers geeft aan dat de huidige werkomgeving op kantoor veranderd is in vergelijking met die van voor de coronamaatregelen. Bijna een kwart (22%) van deze groep vindt die verslechterd is.

39% van de groep waarvan de werkomgeving is veranderd, mocht (zeer) weinig meepraten of meedenken over deze veranderingen van de werkomgeving op kantoor. Tegelijkertijd vindt 43% van de kenniswerkers die wel eens thuis werken dat die thuiswerkomgeving juist verbeterd is vergeleken met de periode voor de coronamaatregelen. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoekbureau Ruigrok dat is uitgevoerd in opdracht van Sodexo.

Inrichting belangrijk

Als verslechtering op kantoor sinds corona noemden de bevraagden vooral de niet aantrekkelijk kantoorinrichting (43%). Ook klaagt men over te weinig beschikbare werkplekken (39%) en slechte klimaatbeheersing (26%).

Nu is het zo, dat veel verbeteringen in de thuisomgeving ook door de werkgever zijn betaald. En dat loonde, blijkt uit het onderzoek. Ergonomisch meubilair wordt het meest genoemd als verbetering (47%), naast betere online werkfaciliteiten, zoals webcams en headsets.  (32%). Ook het feit er meer bewegingsruimte is, en een betere inrichting scoort goed (19%) net als meer aandacht voor het welzijn, bijvoorbeeld in de vorm van de lunchwandeling.

Inspraak werknemers

Het onderzoek laat flinke verschillen zien tussen kenniswerkers die wel en zij die niet mochten meepraten en -denken over de veranderingen van hun werkomgeving op kantoor. Meepraten leidt tot aanzienlijk meer tevredenheid over de werkgever en de werkplek. Werknemers die (zeer) veel mogelijkheden hebben gehad om mee te praten of -denken versus die die mogelijkheid niet hadden, bevelen hun werkgever vaker aan vanwege de faciliteiten op kantoor (70% versus 45% (zeer). Voelen vaker meer verbinding met werkgever dan voor de coronamaatregelen (27% versus 4%)

Thuiswerken en energiekosten

Sinds de hoge energieprijzen was links en rechts de verwachting te lezen dat daardoor werknemers meer op kantoor zouden gaan werken in de winter. Toch geeft maar 15% van de kenniswerkers aan ‘om thuis energiekosten te besparen’ aan als reden om op kantoor te gaan werken. De meest genoemde redenen zijn ‘face-to-face overleg of samenwerking met collega’s’ (50%) en (spontaan) contact met collega’s (48%). De meest genoemde reden (57%) om thuis te werken is het ‘geen reistijd meer hebben’.

Gerelateerde berichten...