KPN doet test met nieuwe 5G-standaard

kpn

KPN testte met succes de nieuwste 5G standaard in zijn netwerk. Het gaat om 5G standalone. Hiermee wordt de belofte van nog hogere snelheden, kortere reactietijden en nieuwe technieken als ‘network slicing’ werkelijkheid.

Halverwege 2020 introduceerde de provider 5G via de 700 MHz frequentieband. Inmiddels is dit in heel Nederland beschikbaar. Tot op heden werkt 5G echter nog samen met 4G, zo combineren smartphones bijvoorbeeld 5G en 4G frequentiebanden. Het core-netwerk werkt nog niet volgens de laatste 5G-standaarden.

Met de introductie van 5G standalone (SA) wordt 5G een op zichzelf staande technologie in het hele mobiele netwerk. Dat betekent dat smartphones enkel gebruik maken van 5G frequentiebanden en dat ook het core-netwerk volledig toegespitst is op deze nieuwe 5G standaard.

Dit is belangrijk, want veel toekomstige functionaliteiten van 5G worden gedreven vanuit het hart van het netwerk. De komst van 5G standalone zorgt voor de volgende evolutie van 5G met hogere snelheden en kortere reactietijden. Bovendien maakt het network slicing mogelijk, waarmee men een deel van het netwerk (een “slice”) optimaliseert voor een bepaalde toepassing.”

Lage latency

Dankzij een testlicentie van het 3.5 GHz spectrum in combinatie met 5G standalone demonstreerde KPN in Breda samen met technologiepartner Ericsson een cloud gaming toepassing. Hierbij kan men op afstand een videogame spelen via het mobiele netwerk. De set-up gebruikte daarbij meerdere antenne-opstelpunten in de stad. Tijdens de test kon men alle data real time uitgewisseelen tussen de speler en het gaming platform dat in een datacenter draait. Voor gaming zijn snelheid en real-time reactietijden (latency) cruciale factoren. Ze maken soms het verschil tussen winst en verlies. Tijdens de test werd een snelheid van bijna 1 Gbps download met een latency van slechts 14 milliseconden behaald, fors beter dan met de huidige 5G non-standalone standaard.

Diverse toepassingen

5G en de combinatie van 3.5 GHz en de nieuwe 5G standalone standaard maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Voor consumenten gaat het om hogere snelheden. En meer capaciteit. Dit, naast bijvoorbeeld ook cloud gaming applicaties die profiteren van kortere reactietijden. Voor zakelijke klanten zijn de toepassingen heel divers. Ze variëren van gebruik in de maakindustrie en precisielandbouw tot transport en logistiek. In dat laatste geval kan men robots aangesturen middels 5G technologie.

Volgens planning komt de 3.5 GHz frequentie eind dit jaar beschikbaar in Nederland. KPN introduceert 5G standalone in 2024 stapsgewijs.

Gerelateerde berichten...

X