KPN meldt record mobiel dataverbruik tijdens jaarwisseling

Het netwerk van KPN verwerkte in de nieuwjaarsnacht miljoenen nieuwjaarswensen. Het mobiele dataverbruik steeg daarbij naar een recordaantal terabytes. Het aantal telefoontjes bleef in de nieuwjaarsnacht min of meer gelijk.

Tijdens Oud en Nieuw – tussen 22.00 uur en 04.00 uur – gebruikten Nederlanders weer massaal hun smartphone om  elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

 

Data

Tijdens de jaarwisseling was de piek in het dataverkeer om tien over twaalf ’s nachts. De stroom dataverkeer lag zo’n 30 procent hoger dan een jaar eerder. Het mobiele netwerk van de privider verwerkte ruim 176 terabytes aan nieuwjaarswensen, afbeeldingen en video’s. Ter vergelijking, tijdens Oud en Nieuw vorig jaar verwerkte het netwerk 128 terabytes.

In het vorige jaar was de groei van het dataverkeer zo’n 65 procent hoger dan het jaar ervoor. Toen werden er ruim 128 terabytes aan nieuwjaarswensen, afbeeldingen en video’s verwerkt.

 

SMS en telefoongesprekken

Net als vorig jaar verloor het sms’je terrein als middel om een nieuwjaarswens over te brengen. In de Nieuwjaarsnacht zijn er ruim 2,9 miljoen sms’jes verstuurd. Vorig jaar waren dat er ruim 3,2 miljoen.

Tijdens de nieuwjaarsnacht werden er ruim 4 miljoen gesprekken gevoerd. Dit is een vergelijkbaar aantal als het jaar er voor. Het tijdstip waarop het belverkeer piekt blijft de laatste jaren gelijk, tussen direct na middernacht tot ongeveer 00.30.

De gegevens van de grote concurrent Vodafone/Ziggo en overige providers zijn nog niet bekend.

Gerelateerde berichten...

X