Kuipers zet definitieve streep door CoronaMelder

corona app coronaMelder app-aanbieders

Minister Ernst Kuipers van VWS zet definitief een streep door de app CoronaMelder. Dat zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer. De app bracht gebruikers op de hoogte als ze in de buurt waren van een besmet persoon.

CoronaMelder was sinds april al niet meer actief, maar de zogeheten Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19, die op 10 oktober afloopt, krijgt nu geen verlenging. In juli koos het Kabinet nog wel voor verlenging omdat ze de situatie toen nog te onzeker vonden.

Besmettingen

Volgens Kuipers is het aantal coronabesmettingen nu relatief klein, terwijl er in de zomer nog wel een piek was. Er liggen ook vrij weinig mensen met corona in ziekenhuizen en op de ic’s,” zegt de minister in de brief.

Het Kabinet heeft er, anders dan deze zomer, vertrouwen in dat het aantal besmettingen dit najaar niet meer zo hoog zal oplopen als bij de start van de app in oktober 2020. Binnen een jaar had een derde van de Nederlanders de app op hun telefoon staan.

Nederland handelt hierin anders dan België, dat waarschijnlijk zijn eigen app nog wel in de lucht wil houden. Daar vermoedt men dat het in de herfst toch weer nodig gaat zijn. België vindt daarom dat het in de lucht houden van het systeem een stuk minder zal kosten dan op gang houden. Dit is ook goedkoper dan herstarten, zo luidde het advies aan de Belgische regering.

De app CoronaMelder was aanvullend op het bron- en contactonderzoek van de GGD. De app werkte met codes en niet met persoonsgegevens. Gebruikers konden dus niet zien wie de besmette persoon in de buurt was, maar wel dat er iemand was. Er gingen ook geen gegevens naar de overheid. Zo kon men wel zien zien hoe vaak, maar niet door wie de lijst met besmette codes door CoronaMelder-apps gedownload werd.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X