Laboratoriumrobot gaat helpen met testuitslagen corona

robot en mens boks met handen

Een laboratoriumrobot gaat vanaf eind dit jaar helpen met analyse van coronatests. Dat maakte  voorzitter van de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit André van der Zande bekend tijdens de tweewekelijkse technische briefing over de voortgang van de pandemie in de Tweede Kamer.

De eerste robot gaat vanaf januari volgend jaar starten in Veldhoven. Nog vier laboratoriumrobots gaan volgend jaar van start op andere locaties. Samen kunnen ze in totaal 100.000 testuitslagen per dag analyseren en doorgeven. Het gaat daarbij om snelle analyse van de uitslagen van de PCR-tests. Dat zijn de tests met de wattenstokjes waarmee je in de teststraten te maken krijgt.

Denemarken

Van der Zande stelt daarbij dergelijke robots al eerder in Denemarken zijn ingezet met goed resultaat. SP-Kamerlid Maarten Hijink stelde tijdens de briefing de vraag of dit niet eerder had kunnen gebeuren. “Dingen hadden misschien eerder gekund, maar daar blijf ik even buiten. Ik ben blij dat we ze krijgen en denk dat het een enorme aanvulling is op de testcapaciteit,” stelde van der Zande.

De inzet van de laboratoriumrobot sluit aan bij het streven dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om in maart volgend jaar de beschikking te hebben over een capaciteit van tien miljoen coronatests per maand. Dit is een combinatie van de reguliere PCR-tests en sneltests. De robots moeten in elk geval gaan helpen om zoveel mogelijk druk daarbij van de ketel te halen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X