Locatie bepalen met AML voor 112 nu ook met iOS

meldkamer 112

AML, ofwel Advanced Mobile Location is vanaf 23 september ook beschikbaar voor iPhone-gebruikers. De mogelijkheid is meegenomen in de nieuwste versie van het besturingssysteem (iOS13).

Dit betekent dat de hulpdiensten bij het bellen van het alarmnummer de locatie van de beller nauwkeuriger kan bepalen. Begin dit jaar is AML al in gebruik genomen voor Androidtelefoons.

Zendmast

Als je 112 belt met je mobiele telefoon, krijgt de medewerker van de landelijke 112-centrale je locatiegegevens en mobiele gegevens te zien. Je locatie wordt bepaald door de locatie van de zendmast waarmee je mobiele telefoon is verbonden. Aanvullend daarop vraagt de medewerker van de meldkamer je locatie om te controleren of deze goed ontvangen is. Met AML wordt tijdens het gesprek een of meerdere sms-berichten met je locatie naar de centralist gezonden. Ook als de locatievoorzieningen op je telefoon uit staan. Hiervoor wordt wifi, gps en andere sensoren in je mobiele telefoon gebruikt. AML werkt alleen zo lang je 112 belt, daarna schakelt het zichzelf uit. Je hoeft voor AML niets extra te doen.

 

Sneller

AML zorgt ervoor dat de centralist van de meldkamer sneller de juiste hulp kan sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken als je gewond bent en niet meer duidelijk kunt maken waar je bent, of dat niet weet.

De nieuwe techniek maakt ook hulpverlenen bij calamiteiten makkelijker. Inmiddels is de hele EU bezig met een 112-waarschuwingssysteem bij calamiteiten. Nederland heeft zoiets tot nu toe als enige lidstaat al operationeel onder de naam NL-Alert.

“AML is een belangrijke aanwinst voor de centralist beaamt Jan van Loosbroek, hoofd Landelijke Meldkamer Samenwerking op de website.”‘De vraag ‘Waar bent u?’ is in sommige gevallen, onder druk van de situatie die de beller meemaakt, een lastige vraag. Soms weten mensen in nood het even niet meer of is de precieze locatie niet makkelijk te beschrijven. Bijvoorbeeld in een uitgestrekt bos of duingebied. AML kan de meldkamer dan een nauwkeurig antwoord op die vraag bieden en dat kan het verschil maken, zeker als elke seconde telt!.”

Gerelateerde berichten...

X