MeanderGroep zet VirtueleThuiszorg succesvol in

VirtueleThuiszorg

MeanderGroep Zuid-Limburg ziet een jaar na de introductie positieve resultaten van VirtueleThuiszorg. De nieuwe werkwijze verlaagt de druk op de zorgverlener en mantelzorger, terwijl de klant de zorg als beter ervaart. De VirtueleThuiszorg is een totaalpakket van digitale hulpmiddelen die inzetbaar zijn in de wijkzorg. Het succes is grotendeel te danken aan het gecreëerde draagvlak onder klanten, mantelzorgers en verpleegkundigen.

VirtueleThuiszorg

Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig zijn en wonen op de plek waar zij zich thuis voelen. Het is belangrijk dat ook de zorg en ondersteuning daarbij aansluit. Maar de toenemende vergrijzing en groeiende krapte op de arbeidsmarkt zijn ontwikkelingen die niemand ontgaat. Als antwoord op dit vraagstuk startte zorgorganisatie Meander samen met CZ en MobileCare een jaar geleden met een andere aanpak door de VirtueleThuiszorg aan te bieden aan haar klanten.

Slimme hulpmiddelen

De VirtueleThuiszorg is een totaalpakket van technologische hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een digitale bloeddrukmeter, een weegschaal die waardes op afstand deelt, maar ook sensoren die leefpatronen in kaart brengen en gezondheidsklachten eerder ontdekken. Klanten kunnen daardoor langer thuis wonen, terwijl het mantelzorgers en wijkverpleegkundigen ontlast. Hierdoor ontstaat ‘blended care’, oftewel een combinatie tussen fysieke en digitale zorg.

Klantbehoefte uitgangspunt

Meander maakt naar eigen zeggen met de VirtueleThuiszorg een kwaliteitsslag. Er is nu extra inzicht in het gezondheidspatroon van haar klanten. En doordat het gaat om een steeds groeiend totaalpakket van inmiddels ruim 40 hulpmiddelen, zijn er genoeg mogelijkheden die bij de ondersteuningsbehoefte van de klant passen. Het startpunt is altijd de klant; welke ondersteuning heeft hij nodig en wat vindt hij of zij belangrijk? Door inzet van doelgerichte fysieke zorg, waarbij in de basis eerst gekeken wordt naar welke digitale middelen kunnen ondersteunen, kan men daar beter op inspelen. En omdat er minder afhankelijkheid van fysieke zorg is, ontstaat er meer ruimte voor de eigen kracht en regie van zorgvragers.

Gerelateerde berichten...

X