Mediamarkt getroffen door ransomware

ransomware

Elektronicaketen Mediamarkt is gisterochtend slachtoffer geworden van een digitale aanval. Het gaat waarschijnlijk om ransomware. Dit bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. De winkels blijven open, maar de computersystemen van het bedrijf zijn deels niet toegankelijk. Welke onderdelen precies wel en niet zijn geraakt, kon een woordvoerder maandag nog niet zeggen, omdat het onderzoek nog loopt. Ook kon het bedrijf niet vertellen of er persoonsgegevens zijn buitgemaakt.

Buitenlandse vestigingen

Het gaat om een aanval bij alle Europese vestigingen; Mediamarkt zit ook in bijvoorbeeld België en Duitsland. Klanten kunnen door de aanval geen producten retourneren en afhalen. Aankopen doen in de winkels is wel mogelijk.

Netwerkkabels loshalen

Volgens RTL nieuws zou medewerkers zijn gevraagd netwerkkabels los te halen, zodat ze geen verbinding maken met het netwerk. Ook zouden ze kassa’s niet opnieuw moeten opstarten. Winkelbedrijven zijn dit jaar al vaker het slachtoffer van ransomware aanvallen. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld het netwerk getroffen van De Mandemakers Groep. Ook de geldwisselkantoren van GWK Travelex kampten eerder wekenlang met problemen, omdat bestanden waren versleuteld.

VDL loste problemen op

Het nieuws over MediaMarkt komt naar buiten op een dag dat nadat het industriële concern VDL juist verlost lijkt van zijn digitale aanvallers. VDL werd op 6 oktober getroffen door ransomware, waardoor de productie in verschillende fabrieken averij opliep, waaronder die in Born waar in opdracht van autofabrikant BMW de Mini wordt gebouwd. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat alle 105 bedrijven inmiddels ‘vrijwel volledig’ in bedrijf zijn. Het bedrijf laat weten dat het back-ups beschikbaar had, waardoor hoogstens een dag aan informatie kwijt is. VDL zegt de komende tijd extra in cyberveiligheid te investeren.

Gerelateerde berichten...

X