VDL NedCar start autoproductie weer op

maand cyberweerbaarheidsnetwerk

VDL NedCar gaat vandaag weer auto’s produceren in de fabriek in het Limburgse Born. Dit, nadat moederbedrijf VDL vorige week slachtoffer was geworden van een cyberaanval. Het concern laat in dagblad De Limburger weten dat het “een veilige digitale omgeving” opzette. Daardoor kan de productie opstarten. De onderneming meldt dat de middagploeg vanmiddag aan de slag kan. Vanaf morgen wordt dan weer in tweeploegendienst gewerkt.

Om de schade deels in te lopen staat een extra ochtenddienst volgende week zaterdag in de planning. Hoewel dit ook afhankelijk is van een tijdige levering van componenten. In de reguliere planning waren vanwege het chipstekort alleen donderdag en vrijdag als productiedagen aangewezen. Door dat tekort werd de band al verschillende keren stilgelegd.

Vrijwillig verlof

Verschillende bronnen melden ook dat de directie van de verschillende werkmaatschappij hun werknemers vragen verlof op te nemen. De bedrijfsonderdelen hopen daarmee de financiële schade van de digitale aanval te beperken.

Ook andere getroffen VDL-bedrijven kunnen de productie mogelijk snel hervatten. Dit kan echter alleen als men kan werken vanuit een intern beveiligd systeem. VDL werd donderdag vorige week getroffen door een grote computerkraak. Waarschijnlijk werd een centraal computersysteem in Eindhoven getroffen. Door de cyberaanval werden de systemen van het bedrijf uitgeschakeld.

Oorzaak aanval wordt onderzocht

Over de aard van de cyberaanval doet VDL nog altijd geen uitspraken. Alles is nog in onderzoek, liet het bedrijf eerder weten. Of er aangifte is gedaan en of er bijvoorbeeld losgeld wordt geëist door criminelen, is niet naar buiten gebracht. Ook is niet bekend hoe groot de schade is.

Het concern heeft 105 bedrijven, in tientallen landen. Hoe de situatie bij andere bedrijven is, kan een woordvoerder niet vertellen. “Zodra we systemen bij andere onderdelen van VDL weer gaan opstarten, maken we meer bekend.”
Er werken ruim vijftienduizend mensen voor VDL, in negentien landen. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Gerelateerde berichten...