Meldkamers politie dagenlang verstoord

politieauto

Meldkamers van hulpdiensten hadden dagenlang last van wat ze zelf ‘instabiele ICT’ noemen. Daardoor waren de nummers van de meldkamers slecht of helemaal niet bereikbaar. Sommige systemen in meldkamersystemen werkten helemaal niet.

Dat blijkt ook uit een brief van minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus. Daaruit blijkt dat het probleem het grootst was tussen 15 en 17 september. Vooral de meldkamers Oost-Brabant, Noord-Holland, Zeeland-West-Brabant en Rotterdam werden getroffen. Er leek geen sprake te zijn van een hack of malware.

112

Volgens Grapperhaus bleef alarmnummer 112 en het communicatiesysteem voor hulpdiensten  C2000 ongedeerd zijn gebleven. De meldkamers bleven in die dagen gewoon bereikbaar.

Er waren wel problemen met de radiobediensysteem in de meldkamers, maar door snel alternatieven in te schakelen bleef de schade beperkt. Wel waren volgens de minister de computersystemen op de kantoren getroffen.

In de brief rept de minister alleen in algemene termen over de storing en de gevolgen ervan. Wat er precies aan de hand was weten we dus nog niet. Grapperhaus schrijft alleen dat de oorzaak van de langdurige storing een ‘instabiliteit in de ICT-dienstverlening’ was. Er zou wel nader onderzoek komen door de Landelijke Meldkamer Samenwerking en de dienst ICT van de politie. Inmiddels zou alles weer naar behoren werken.

Volgens Grapperhaus was er naar aanleiding van eerste incidenten al een onderzoek gestart. Dat wordt nu met spoed doorgezet en opgeschaald.

Uit dat onderzoek bleek eerder dit jaar al dat overheden, hulpdiensten en zorgorganisaties tijdens een grote storing van juni vorig jaar onvoldoende waren voorbereid op de totale onbereikbaarheid van alarmnummer 112.

Op 24 juni 2019 was 112 urenlang onbereikbaar. Dat kwam door een storing bij KPN. Daardoor was in het hele land urenlang geen bereik van het noodnummer 112. Dat was niet de eerste keer. Zo waren er in 2017, in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland, problemen met de bereikbaarheid van 112. dit was een gevolg van een stroomstoring.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X