Vernieuwd C2000 voor hulpverleners van start

tetra porto c2000-netwerk

Afgelopen nacht vond een succesvolle migratie plaats van het huidige naar het nieuwe C2000. Het nieuwe netwerk is net als het oude gebaseerd op de internationale TETRA-standaard.

De implementatie kwam tot stand na vertragingen en kinderziektes. In 2018 werd de start van het nieuwe systeem al een paar keer uitgesteld.

 

Uitgesteld

In juni 2018  werd het zogenaamde pagernetwerk al wel met succes vernieuwd. Het spraaknetwerk voor de mobilofoons en portofoons van de hulpdiensten zou in de herfst van dat jaar volgen.

De huidige migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgvuldig voorbereid met een aantal pilots.  Zowel de politie, ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie deden eraan mee. In het nieuwe netwerk blijven hulpverleners gebruik maken van hun bestaande portofoons en mobilofoons.

Migratie

Meer dan 80.000 hulpverleners communiceren 7 dagen per week, 24 uur per dag, via C2000 met de meldkamer en met elkaar. Zij gebruiken het gesloten systeem tijdens het dagelijks werk, maar ook bij grote incidenten en rampen. Tijdens de migratie in de nacht van 27 op 28 januari is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet.

Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan.

Zo kon het werk van de hulpverleners doorgaan en merkten inwoners niets van de migratie. Ook bleef het alarmnummer 112 gewoon bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

De komende periode wordt het functioneren van vernieuwde spraaknetwerk alsnog intensief gemonitord. Er is ook extra ondersteuning om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.

TETRA

C2000 is gebaseerd op de wereldwijde TETRA-standaard. Zoals GSM de standaard is voor mobiele telefonie voor het grote publiek, is TETRA de standaard voor mobiele communicatie voor de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten.

TETRA is Terrestrial Trunked Radio. Het biedt een aantal extra faciliteiten voor de hulpverleningsinstanties en werkt op een andere frequentie dan GSM. Extra mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld mogelijkheid tot groepsgesprekken en directe communicatie tussen de mobielen. Dit heet DMO (Direct Mode Operation).

In tegenstelling tot het vorige analoge systeem zijn gesprekken in C2000 niet meer met een scanner af te luisteren door derden. Communicatie op het C2000 netwerk is versleuteld. TETRA ondersteunt 32 Static Cipher Keys. Nederland gebruikt een in eigen beheer ontwikkeld protocol, TEA2.

Gerelateerde berichten...

X