Meta definitief niet naar Zeewolde

digital

Meta, het moederbedrijf van Facebook, ziet definitief af van zijn plannen om een datacenter in Zeewolde te vestigen. “Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving,” stelt een woordvoerder van Meta in een verklaring. “En die match was er niet meer.”

Verzet onder inwoners

Er kwam in de provincie Flevoland steeds meer verzet tegen het datacenter, onder meer vanwege het enorme energieverbruik. Om die reden zette Meta de plannen in de wacht. Het Rijksvastgoedbedrijf stelde allerlei voorwaarden aan de grond die Meta wilde gebruiken. Zo wilde men dat Meta de daken en gevels van het datacenter maximaal gebruikte voor het opwekken van zonne-energie. Maar Meta wijst op het risico op een brand, waardoor het gebouw lastig te verzekeren valt.

Warmtenet

Een andere belangrijke voorwaarde die het Rijksvastgoedbedrijf stelde is dat Meta de restwarmte die het datacenter genereert daadwerkelijk hergebruikt. De gemeente Zeewolde en provincie Flevoland zagen een warmtenet voor zich, dat woningen in Zeewolde en mogelijk ook Harderwijk verwarmt. TNO concludeerde dat er geen garantie was dat de restwarmte van het datacenter zou worden hergebruikt.
De bevindingen van TNO zijn voor het Rijksvastgoedbedrijf aanleiding geweest om de grond die Meta nodig heeft voorlopig niet te verkopen.

Raadsbesluit

De voorgenomen komst van het datacenter was lang omstreden. In december vorig jaar stemde de gemeenteraad van Zeewolde na een lange vergadering in met de vestiging. Elf raadsleden waren voor, acht tegen. Tegenstanders boekten bij de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart echter grote winst. Leefbaar Zeewolde behaalde de absolute meerderheid en de ChristenUnie won fors. Daar tegenover stond dat alle partijen die instemden met de komst van het datacenter van het Facebook-moederbedrijf Meta verliezen incasseerden.

De discussie in Flevoland leidde ook tot veranderingen in het landelijke beleid. Zo besloot het kabinet de vestiging van hyperscalers in Nederland grotendeels te weren.

Meta werkt naar eigen zeggen nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten.

Gerelateerde berichten...