Tegenstanders Facebook-datacenter winnen verkiezingen Zeewolde

datacenter digitale infratructuur

Tegenstanders van het op handen zijnde Facebook-datacenter in Zeewolde boekten bij de gemeenteraadsverkiezingen grote winst. Leefbaar Zeewolde behaalde de absolute meerderheid en de ChristenUnie boekte flinke winst.

Leefbaar kreeg tijdens de verkiezingen in Zeewolde bijna 20% meer stemmen dan vier jaar geleden. en verdubbelt daarmee het zetelaantal in de raad. De ChristenUnie haalde een zetel meer dan vier jaar geleden en heeft nu vier zetel.

Daar tegenover staat dat alle partijen die instemden met de komst van het datacenter van het Facebook-moederbedrijf Meta moesten verliezen incasseren. Zowel VVD, CDA als D66 verliezen een zetel.

Coalitie

Of de verkiezingsuitslag de komst van het datacenter echt gaat tegenhouden is nog de vraag. Het bestemmingsplan is intussen al wel goedgekeurd. De winnende partijen lieten wel meteen aan de lokale omroep Zeewolde weten alles op alles te willen zetten om het datacenter alsnog te voorkomen.

Lijsttrekker Tom Zonneveld is er heel blij mee. Leefbaar zou in haar eentje een coalitie kunnen vormen, maar dat wil Zonneveld niet: “Dat lijkt mij niet verstandig. We willen heel graag met andere partijen om tafel. ChristenUnie heeft natuurlijk ook erg veel gewonnen, dus dat is een eerste logische. Maar we gaan met alle partijen in gesprek.”

De opkomst was in Zeewolde dit keer flink lager. Dat is in lijn met de rest van Nederland. Iets meer dan 53 procent van de Zeewoldenaren bracht de afgelopen dagen een stem uit. in 2018 was dat nog bijna 58 procent.

De komst van het Facebook-datacenter is al langer omstreden. In december stemde de gemeenteraad van Zeewolde na een lange vergadering in met de komst van een datacenter van Facebooks moederbedrijf Meta. Elf raadsleden waren voor, acht tegen.

De sfeer buiten de vergaderzaak was anders dan binnen. Aan de ene kant burgers, boeren en milieuactivisten die buiten demonstreerden tegen de komst van de faciliteit. Veel raadsleden vonden wel dat een kleine gemeente als Zeewolde niet de capaciteit heeft om over investeringen in deze omvang te kunnen oordelen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X