Miljoenen aan cryptovaluta afgepakt van Edenaar

politieauto Qakbot Edenaar

Van een Edenaar zijn miljoenen aan cryptovaluta afgepakt in een groot politieonderzoek. De politie legde vorige week beslag op ruim 2,5 miljoen euro aan cryptovaluta. De man (36) werd tijdens een actiedag deze zomer al aangehouden in zijn woonplaats op verdenking van grootschalige- en internationale handel in verdovende middelen.

Het onderzoek kwam aan het begin van dit jaar aan het rollen door informatie uit onderschepte cryptocommunicatiedata. Na de aanhouding voor drugshandel kwamen rechercheurs door gedegen onderzoek uit bij de miljoenen aan vermoedelijk crimineel verkregen, digitaal vermogen. Naast deze cryptovaluta legde de politie beslag op een woning, een voertuig en verschillende luxe goederen zoals dure horloges.

‘’Tijden veranderen,” vertelt Marijn Lampio, teamchef van de Districtsrecherche in Gelderland-Midden. “Waar we voorheen op zoek waren naar grote stapels cash, zie je dat criminelen hun vermogen tegenwoordig steeds vaker digitaal wegzetten. Door onze expertise en kennis herkennen we signalen van mogelijk aanwezig digitaal vermogen en weten we hier uiteindelijk beslag op te leggen. Misdaad mag immers op geen enkele manier lonen’’.

Verschillende rechercheurs uit zijn team werkten mee aan het onderzoek. Net als agenten van het lokale basisteam en specialisten van diverse andere politieteams, zoals bijvoorbeeld het Cybercrimeteam.

Luxe levensstijl

Naast de hoofdverdachte zijn er half augustus lopende het verdere onderzoek nog vijf andere verdachten uit de directe omgeving van de man aangehouden. De familieleden van de Edenaar worden verdacht van witwassen, maar zitten in tegenstelling tot de Edenaar niet meer vast. Het gaat om twee vrouwen uit Barneveld (36 en 59 jaar), twee mannen uit Barneveld (33 en 60 jaar) en een 37-jarige vrouw uit Ede.

‘’De levensstijl van criminelen die we tijdens dit soort onderzoeken tegenkomen, is vaak niet te rijmen met het werk dat ze doen en het legale inkomen dat daarmee verdiend wordt. Met zaken als deze willen we dan ook een duidelijk signaal afgeven. Crimineel verkregen vermogen pakken we af en tegen drugscriminelen treden we op’’, aldus Marijn Lampio.

Lees ook:
  • Grootste wereldwijde botnet Qakbot onschadelijk gemaakt
  • Laat je ontzorgen door een betrouwbare ICT partner

 

Gerelateerde berichten...