Minder angst bij patiënten door nieuwe VR-brillen Meander

brillen VR-bril

Deze maand nam het Meander Medisch Centrum op verschillende afdelingen tien Virtual reality brillen in gebruik bij de behandeling van patiënten. De eerste ervaringen zijn positief. Patiënten ervaren minder angst, pijn en stress bij behandelingen. Met het opzetten van een VR-bril, bevindt de patiënt zich in een volledige digitale wereld. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden die hij of zij ziet, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat er minder angstprikkels doorkomen. De VR-brillen doen voor het eerst in hun intrede in Meander Medisch Centrum. Ze zijn aangeschaft met financiële steun van de Vrienden van Meander.

Van onderwaterwereld tot fietstochtje

Eén van de zes afdelingen die over een VR-bril beschikt is de afdeling waar komen patiënten voor een dagbehandeling oncologie of voor beschouwende zorg. Teammanager Annette Boersen: “De VR-bril is nu al een populair item. Je waant je in een compleet andere wereld als je de bril opzet. Patiënten op onze afdeling zien de bril bij een andere patiënt en vragen vervolgens onze medewerkers of zij de bril ook een keer mogen opzetten. Met de bril op ben je in een onderwaterwereld. Of maak je een fietstocht op de Veluwe. Patiënten worden zo op een prettige manier afgeleid van hun behandeling.”

Minder pijn door afleiding van de VR-bril

Michiel de Graaf is verpleegkundige op de SEH en tevens stafadviseur digitalisering in Meander. Hij heeft meegewerkt aan de implementatie van de VR-brillen, Michiel: “Hoewel heel veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruik maken van VR-brillen was ik toch benieuwd of het bij ons ook zou gaan werken. Zelf heb ik recent een VR-bril gebruikt bij een patiënte met een gebroken bovenbeen die erg veel pijn had ondanks pijnstilling. En het maakte verschil. Zij gaf aan dat zij aanzienlijk minder pijn had door de afleiding die de VR-bril gaf. Voor mij een mooie eerste test en hopelijk een stukje technologie dat kan blijven ondersteunen bij behandeling op de SEH.”

Gerelateerde berichten...

X