Minder naar het ziekenhuis door Digitaal Advies

huisarts

In 2022 hebben 184 Gelderse huisartsen ruim 3.000 keer eenvoudig een medische vraag aan een specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei gesteld door het Digitaal Advies. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis. Dit, terwijl zij wel de juiste behandeling krijgen. De patiënt kan zo de benodigde zorg door de eigen huisarts dicht bij huis krijgen.

Geen spoedgevallen

Als geen sprake is van een spoedgeval, dan kan een huisarts uit de regio Gelderse Vallei laagdrempelig een advies vragen aan een medisch specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei. In de praktijk doet de huisarts dit, als hij of zij twijfelt over de diagnose. Of over de behandeling, of als de patiënt ongerust is, waarbij een doorverwijzing naar de specialist niet nodig is.’

Het gaat dan om gezondheidsproblemen, waarvoor de patiënt niet al in Ziekenhuis Gelderse Vallei komt. De huisarts blijft namelijk de behandelend arts. Hij of zij bespreekt met de patiënt het aanvragen van het advies en het antwoord van de specialist. De huisarts krijgt vaak binnen 24 uur, en in 95% van de gevallen binnen 72 uur, een reactie van de medisch specialist.

Minder naar het ziekenhuis

Men begon het Digitaal Advies om te voorkomen dat patiënten onnodig worden verwezen naar het ziekenhuis. Het is voor de patiënt fijn dat die minder naar het ziekenhuis hoeft, niet het eigen risico aanspreekt en het dossier completer is.

Het grote voordeel voor de patiënt is daarnaast, dat de huisarts met een specialist overlegt. Zo heeft de patiënt meer zekerheid.

Uitbreiding digitaal advies

Naast cardiologie, chirurgie, geriatrie, gynaecologie, interne geneeskunde, KNO, kindergeneeskunde, longgeneeskunde en MDL, doen ook neurologie, orthopedie, sportgeneeskunde, het pijncentrum en urologie mee aan het Digitaal Advies. De verwachting is dat de komende maanden ook de laatste vakgroep(en) aansluit(en) bij het digitaal advies.

Ook behoefte bij andere verwijzers

Ton Knevel, Manager Strategische Allianties bij Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Gedurende dit project merkten we dat er ook behoefte is aan deze adviesvorm bij andere verwijzers, zoals de specialist ouderengeneeskunde in het verpleeghuis. Er wordt onderzocht wat de mogelijkheden hiervoor zijn.”

Gerelateerde berichten...

X