Minister wil cybersecuritykeurmerk voor ICT-bedrijven

bestuurders cyberscuritybeleid cybersecuritykeurmerk

Er komt binnen twee jaar een cybersecuritykeurmerk voor MKB-bedrijven. Dat stelt minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op een motie van Tweede Kamerlid Rajkowski van de VVD).

Het Digital Trust Center (DTC) en diverse brancheorganisaties gaan helpen met de opzet van de plannen. De uitvoering komt in handen van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Door de sterk toegenomen cyberdreiging groeit vooral in het mkb de vraag naar goede tools om deze dreigingen het hoofd te kunnen bieden. Uit recente consultaties door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bleek al eerder dat er in Nederland vooral behoefte is aan een keurmerk specifiek voor ICT-dienstverleners. Dit zou het meeste effect hebben op het cybersecuritybeleid van mkb-organisaties. Bovendien benadrukken stakeholders dat het keurmerk zowel laagdrempelig als betaalbaar moet zijn. Dat wil de minister nu gaan realiseren.

Urgentie

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zal een cruciale en centrale rol spelen in dit traject. Voor het einde van dit jaar kunnen zij een subsidie om dit project op te starten.

Het ministerie had liever een Europees keurmerk willen gebruiken, maar het duurt te lang om hierop te wachten, De urgentie van de nationale behoeften is daarvoor te hoog. De bedoeling is wel dat het Nederlandse plan Europees gaat aansluiten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...