MIVD verijdelt hack Russische inlichtingendienst GRU op OPCW in Den Haag

kaspersky

In april dit jaar verijdelde de Nederlandse MIVD een hackpoging op de OPCW, (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) in Den Haag. Vier Russische spionnen probeerden op 13 april toegang te forceren via het wifisysteem. De Nederlandse militaire inlichtingendienst werkte samen met de Britse tegenhanger.

De organisatie was op dat moment druk met het onderzoek naar het zenuwgas waarmee de Russische oud-dubbelspion Skripal en zijn dochter werden vergiftigd. De aanval vond in maart dit jaar plaats.

De MIVD maakte het nieuws samen met de Britse geheime dienst vandaag  bekend tijdens een persconferentie. Intussen is ook de Russische ambassadeur op het matje geroepen.

 

Aanklacht

De vier mannen zijn na hun ontdekking meteen op het vliegtuig naar Moskou gezet. Of ze zijn aangeklaagd is nog onduidelijk. Wel is zeker dat de Verenigde Staten vandaag een officiële aanklacht indienen tegen diverse Russische
inlichtingenofficieren.

In een gezamenlijke verklaring stellen de Britse Minister President May en premier Mark Rutte: “De operaties die we vandaag openbaar hebben gemaakt, laten zien dat de Russische militaire inlichtingendienst GRU onacceptabele cyberoperaties ontplooit. Deze operaties zijn gericht op internationale organisaties over de gehele wereld.”

Beide premiers stellen dat de Russische geheime dienst “zich niets aantrekt van internationale waarden en de rechtsorde die ons allen beschermt.”

De bewindslieden noemen de operaties roekeloos en destructief. Ze willen met de openbaarmaking een daad stellen. “Ons optreden vandaag bekrachtigt de duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap: wij zullen de internationale rechtsorde blijven verdedigen en internationale organisaties blijven beschermen.”

 

MH17

De MIVD verklaarde in de persconferentie dat de inbraakpoging in Den Haag niet op zich stond. Zo werd ook melding gemaakt van een cyberaanval in Maleisië in verband met het onderzoek naar de ramp met de MH17.

De dag begon met de melding van de Britse regering dat de Russische geheime dienst niet een maar een reeks cyberaanvallen had gepleegd. Minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken stelde in een verklaring dat de Russen: “proberen verkiezingen in andere landen zowel te ondermijnen als te beïnvloeden.”

Volgens de Britse regering zit de Russische geheime dienst achter een reeks wereldwijde cyberaanvallen. Ze zijn volgens de Britten duidelijk bedoeld om democratische systemen in Westerse landen te ondermijnen. De regering baseert zich op resultaten uit onderzoek van de eigen National Cyber Security Centre (NCSC).

Tot nu toe kon de aanval van ransomware BadRabbit, de hack op de Amerikaanse Democratische Partij in 2016 en de aanval op het internationale dopingbureau WADA rechtstreeks aan de Russen worden gelinkt.

 

Succes

Het succes van de MIVD is niet het enige Nederlandse wapenfeit dit jaar. In januari werd bekend dat een groep AIVD-hackers zeker twee jaar lang kon meekijken met het reilen en zeilen van de Russische hackersgroep Cosy Bear. Dat is dezelfde groep die ten tijde van de verkiezingscampagne in de VS nepnieuws verspreidden en belangrijke doelen bestookten.

 

GRU

De inlichtingendienst GRU of GROe, ofwel de Glavnoje Razvedyvatelnoje Oepravlenije, bestaat al sinds 1918. De dienst opereert voornamelijk in het buitenland. GRU werd opgericht onder het bewind van Lenin.

Nog steeds legt de dienst alleen en direct verantwoording af aan de president en de minister van Defensie. De openbaarmakingen van vandaag zijn vooral daarom saillant te noemen.

 

Gerelateerde berichten...