Nederland werkt massaal thuis dankzij de digitale mainport

datacenter digitale infrastructuur restwarmte datacenters datacenterbranche

Nederland werkt massaal thuis. Dat kan volgens de Dutch Datacenter Association dankzij de goed functionerende digitale mainport. De huidige situatie toont daarmee het vitale belang aan van datacenters. De sector roept daarom op tot een uitzonderingspositie.

De grote delen van het land die momenteel thuiswerken vanwege het coronavirus, leunen intensief op de digitale infrastructuur. Datacenters faciliteren immers al die miljoenen thuiswerkplekken.

 

Groei

Volgens de DDA groeide het internetverkeer onder haar deelnemers in de afgelopen weken al met zo’n 15%. Datacenterbedrijven Interconnect (Brabant) en Dataplace (landelijk) rapporteerde respectievelijk 15% tot 20% groei van het internetverkeer in de afgelopen week. Datacenter BIT bood haar klanten zelfs al kosteloos dubbele bandbreedte aan, mits technisch mogelijk.

Het digitale fundament van netwerken, internetknooppunten, datacenters, cloud en hosting dienstverleners, zijn een cruciaal onderdeel van onze samenleving. Maar ook van onze  economie.

Praktisch elk bedrijf in Nederland maakt dagelijks gebruik van digitale diensten. En dus ook al die miljoenen Nederlanders die momenteel thuiswerken. “Er wordt momenteel achter de schermen keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden,” zegt Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association (DDA). “Naar verwachting zullen onze datacenters flink moeten opschalen de komende tijd om aan de steeds meer groeiende vraag te voldoen.”

 

Vitale sector

Het grote belang van digitale infrastructuur voor de economie werd onlangs ook aangetoond in een recent onderzoek. DDA publiceerde het samen met sectorgenoten en de Rabobank. Hieruit bleek dat elke €1 omzet in 2019 maar liefst €15 aan toegevoegde directe en indirecte waarde op voor de Nederlandse economie. De totale digitale voetafdruk van de mainport is goed voor maar liefst €460 miljard aan toegevoegde waarde en 3,3 miljoen banen

Ondanks dit alles behoren datacenters, netwerkbedrijven en cloud providers nog niet tot de bedrijven die een landelijke uitzonderingspositie hebben in tijden van een crisis. “Mochten de omstandigheden in Nederland veranderen richting strengere maatregelen, dan hebben we alle datacenters nodig om bedrijven te helpen overleven. Maar ook om de samenleving digitaal te laten doordraaien,” zo waarschuwt Stijn Grove. “Juist in zo’n situatie hebben systemen onderhoud en upgrades nodig om toegang tot de datacenters te kunnen garanderen”.

De branchevereniging roept dan ook op om snel een uitzonderingspositie te maken voor de industrie. Datacenters moeten op de lijst van vitale sectoren. Zo kan Nederland in ieder geval digitaal door blijven draaien.

 

Gerelateerde berichten...

X