Nederland wil zich aansluiten bij GPAI

AI Artificial Intelligence

Nederland is van plan zich aan te sluiten bij de GPAI. Deze Global Partnership on AI is een wereldwijde, publieke samenwerking. Dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maandag bekend op de eerste European Entrepreneurship Summit (EES).

De bedoeling is dat ondernemers, investeerders en bestuurders zich samen buigen over hoe Europa zich zo sterk mogelijk uit de coronacrisis kan innoveren. De EES sluit aan op het herstelpakket van de EU, Next Generation EU, die richt zich op herstel én vergroten van investeringen in de economie.

GPAI

Het GPAI begon bij onder andere Frankrijk, Canada en de Verenigde staten en loopt via de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Een van de speerpunten daarin is dat inzet van AI verantwoord moet zijn en met respect voor mensenrechten. Of Nederland ook echt onderdeel gaat uitmaken van het GPAI wordt later pas bekend.

De European Entrepreneurship Summit volgt op het digitale evenement CES Unveiled 2020 van vorige week. Op de EES kwamen verschillende onderwerpen aan bod.

Zo was daar bijvoorbeeld de internationale start van de stichting Quantum Delta Netherlands. Deze stichting wil de vooraanstaande positie van Nederland op het gebied van quantum verder verstevigen. Ook bespraken de organisaties Hydrogen Europe en Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking met industrie-experts over de mogelijkheden om over landsgrenzen te investeren in groene waterstof.

Perspectief

Staatssecretaris Mona Keijzer sprak verder met Nederlandse, vrouwelijke ceo’s en beleidsmakers over hun perspectief op de uitdaging hoe we ons uit de crisis investeren. Ook gaf de bewindspersoon een toespraak voor twintig startups die zijn opgezet door Nederlandse studenten. zij waren finalisten van de Nederlandse Academic Startup Competition.

In november worden de tien winnaars bekend. Zij krijgen dan in januari onder andere een digitale handelsmissie naar het Amerikaanse Silicon Valley, inclusief training en coaching.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Als Nederland en als Europa is het onze plicht om onze ondernemers in economisch zware tijden niet alleen te hulp te komen, maar ze ook perspectief te bieden: hoe komen we zo sterk mogelijk uit de crisis? Vandaag hebben we laten zien hoe we dat aan willen pakken: door te investeren in onze scale-ups en in veelbelovende technologieën als quantum, waterstof en AI. Een samenwerking als GPAI kan daar een belangrijke rol in spelen: we spreken daarmee regels af die wereldwijd gelden, en daarmee verbetert voor onze ondernemers de toegang tot grote markten als bijvoorbeeld de EU, de VS, Japan en Canada.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X