Nederlander laat digitale voordeur wagenwijd openstaan

slimme energiemeter

De digitale voordeur van veel Nederlanders staat wagenwijd open. Acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, is zich er van bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar.

Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. “Deze houding geeft criminelen gelegenheid digitaal in te breken en gegevens te stelen,” stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Daarom voert het ministerie de campagne ‘Doe je updates’.”

 

Slimme apparaten

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan een een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. “Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates”, zegt Keijzer.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten vaak niet updaten en dat de digitale voordeur dus ongewild openstaat. De een omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben, de ander omdat zij het gedoe vinden. Keijzer zegt te werken aan een wetsvoorstel om updates te verplichten.

 

Het kan iedereen overkomen

Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken. Zij denken dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. “Met een scan van je id-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.”

Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. “Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.”

 

Wetsvoorstel

Op dit moment is een wetsvoorstel van de Rijksoverheid in navolging van Europese regelgeving in voorbereiding. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.

Twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt vindt het een goed idee dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten, blijkt uit onderzoek.

Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Toch weet niet iedereen wanneer zij met een slim apparaat te maken hebben. Vier op de tien Nederlanders blijkt zelfs meer slimme apparaten te hebben dan zij dachten.

 

Top 5 slimme apparaten

Smart tv (54,4%)
Printer (46,6%)
Slim horloge (24,7%)
Slimme speaker (23,7%)
Slimme thermostaat (20,5%)

Voor meer informatie over de Doe je updates-campagne, ga je naar www.doejeupdates.nl .

 

AT

In september vorig jaar trok het Agentschap Telecom ook al aan de bel.  Dit eerdere onderzoek was de basis voor deze nieuwe campagne.

Naar aanleiding van onderzoek stelde het Agentschap dat de digitale veiligheid van veel slimme consumentenapparaten niet op orde is. De grootste problemen met deze IoT-apparaten waren ook hier naast slecht beveiligde verbindingen,  standaardinstellingen die niet veilig zijn.

Vooral slim speelgoed (‘connected toys’) en babyfoons scoren slecht. Fabrikanten en leveranciers van onveilige slimme consumentenapparaten zijn op de hoogte gesteld. Dit heeft in een aantal gevallen al geleid tot aanpassingen van de producten.

Gerelateerde berichten...

X