Nederlanders willen 5G-netwerk, maar niet zelf investeren

6g 5g

Een meerderheid van de Nederlanders weet van de komst van het 5G-netwerk. Hoewel zij tevreden zijn met de snelheden van het huidige 4G-netwerk, is er behoefte aan nog snellere verbindingen. De investeringsbereidheid is echter beperkt.

Slechts een klein deel van de Nederlanders is van plan om direct actie te ondernemen, bijvoorbeeld door aankoop van een 5G-geschikte smartphone, zodra 5G-netwerken actief worden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper onder 1.000 Nederlanders.

Een meerderheid (56%) geeft aan bekend te zijn met 5G, 13 procent is volledig onbekend met de opvolger van de momenteel snelste mobiele technologie (4G/LTE). Het zijn vooral de senioren die hiermee volledig onbekend zijn, terwijl 16-35 jarigen vaker aangeven wel bekend zijn met de technologie die vanaf 2021 4G moet gaan vervangen.

 

Tevreden over snelheid 4G

85 procent van de Nederlanders die momenteel gebruikt van het 4G-netwerk is (zeer) tevreden over de snelheid hiervan. Die is gemiddeld minimaal 40 Mbps download. Toch heeft 39 procent behoefte aan sneller mobiel internet.

Het zijn vooral de jongere leeftijdsgroepen die de hogere (download-)snelheden. 5G biedt in potentie gigabit-snelheden. Van de 25-45 jarigen geeft de helft aan dit te willen, onder de 16-24 jarigen ligt dit zelfs op drie kwart.

Wanneer het echter aankomt op de investering die consumenten willen doen om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van het snellere 5G-netwerk, blijkt die bereidheid laag. Slechts 6 procent koopt direct een nieuwe 5G-smartphone. Twee procent wisselt direct van mobiele aanbieder wanneer de huidige aanbieder geen 5G aanbiedt. Vervolgens is er ook een grote groep die eerst afwacht en vervolgens (mogelijk) actie gaat ondernemen.

Ongeveer een derde van de Nederlanders is helemaal niet van plan een nieuwe 5G-smartphone te kopen of over te stappen van aanbieder. Op termijn zullen echter bijna alle Nederlanders met een smartphone de overstap naar 5G gaan maken, zoals we dit eerder ook bij de 4G zagen.

Nieuwe smartphones, ook in de lagere segmenten, zullen over een tijd geschikt zijn voor 5G. En waar de MNO’s (de operators met een eigen netwerk) eerst hun premium merken – en later hun second brands toelaten op het 5G-netwerk – volgen op langere termijn ook alle MVNO’s.

Stralingsgevaar is één van de onderwerpen die regelmatig in de media terugkomen wanneer het over 5G gaat. 7 procent van Nederlanders geeft aan zich veel zorgen te maken over de EM-(elektromagnetische) straling van dit nieuwe netwerk. Nog eens 27 procent maakt zich een beetje zorgen.

Over het huidige 3G/4G netwerk zijn Nederlanders iets minder bezorgd, slechts 3 procent maakt zich veel zorgen. Nederlanders die zich meer zorgen maken over het 5G-netwerk dan het 3G/4G netwerk, geven in meerderheid als reden aan dat zij denken dat de straling intenser of hoger is. Overigens geeft ook een groot deel aan dat zij geen idee heeft hoe dit nu precies zit.

 

Meer zorgen over drugs

Hoewel 34 procent van de Nederlanders zich een beetje of veel zorgen maakt over de straling van 5G, zijn er veel andere gevaren die zij hoger inschatten als het gaat om een negatieve impact op de volksgezondheid.

Wanneer Nederlanders gevraagd wordt om vuurwerk, micro-plastic, stikstof, roken, CO2, straling 5G-netwerk, drugs, UV-straling en smog te ordenen op gevaar voor de volksgezondheid, blijken zij drugs als het meest gevaarlijk te zien. 30 procent zet dit op de eerste plek.

Op de tweede plek komt roken, gevolgd door smog. Straling van het 5G netwerk komt op de negende en daarmee laagste plek.4 procent zet 5G straling op plek 1, 37 procent ziet het als het minste gevaar van de lijst. De volledige lijst ziet er als volgt uit:

  • Drugs
  • Roken
  • Smog
  • UV-straling
  • Micro-plastic
  • CO2
  • Stikstof
  • Vuurwerk
  • 5G-straling

 

Gerelateerde berichten...