Odido eerste provider die 5G-frequenties activeert

Odido eerste provider die 5G-frequenties activeert

Telecomprovider Odido is de eerste die de pas verworven 5G-frequenties activeert. Het bedrijf was een van de drie die eind vorige week na een veiling een deel van de 5G-frequenties in handen kreeg.

Ookla, een internationale organisatie in snelheidstesten, waardeert het mobiele netwerk van de provider intussen als snelste van Nederland. De score kwam tot stand op basis van de meetresultaten van vele honderdduizenden gebruikers van de drie grootste Nederlandse mobiele netwerken. Odido scoort vooral hoog op de downloadsnelheden. Dit zorgt voor snelle beschikbaarheid over bijvoorbeeld videocontent, muziek of grote bestanden op mobiele telefoons.

Drukke plekken

Vooral in drukke gebieden, zoals steden of bij evenementen, gaan klanten iets van de hogere snelheden merken. In de loop van het jaar wordt de rest van de masten geactiveerd en dan wordt de snelheid volgens de provider nog hoger. Hoe veel dat gaat worden is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat alle klanten van Odido met een 5G-toestel sinds woensdag gebruik maken van de nieuwe frequenties.

Na de zomer gaat er volgens de provider meer gebeuren. De inzet van de 3,5 GHz-frequenties gaat het netwerk ook slimmer maken, maar dat is tot nu toe alles wat we weten. Concrete plannen maakt het bedrijf namelijk nog niet bekend.  

KPN won vorig jaar

Vorig jaar had KPN volgens Ookla overigens het snelste mobiele netwerk. Het bedrijf won toen de speedtest award voor 5G. De verwachting is dat het niet lang zal duren voordat deze provider een aanval gaat doen op het record van Odido.

Tip: