Nederlanders willen digitaal kwaliteitskeurmerk van de overheid

digitale transformatie touch

53% van de Nederlanders wil dat een overheid met een digitaal keurmerk instelt voor veilige digitale producten en diensten. Het gaat om een keurmerk voor websites, apps of digitale overheidsdiensten.

Dat blijkt uit onderzoek onder 1.036 Nederlanders. Herijking van kwaliteitskeurmerken is nodig om beter aan te sluiten op de digitale samenleving, is de belangrijkste conclusie.

 

Consumentenvertrouwen

Twee derde (67%) van de consumenten geeft aan dat de overheid toezicht moet houden op de kwaliteit van digitale diensten. Daarbij valt op dat het consumentenvertrouwen in digitale producten en diensten slechts in beperkte mate gebaseerd is op bestaande kwaliteitskeurmerken.

Klantenreviews en -ratings hebben de rol van keurmerken overgenomen. Toch geeft 36% van de consumenten aan dat keurmerken belangrijk zijn bij het bepalen van de technische basisvoorwaarden voor digitale kwaliteit. Daar staat tegenover dat keurmerken voor 58% van de consumenten slechts een (zeer) beperkte invloed hebben.

Belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de respondenten deze keurmerken niet altijd betrouwbaar vinden (16%) . soms ook omdat keurmerken de kwaliteit niet als geheel kunnen garanderen (11%). Ook is 11% van de respondenten van mening dat er juist teveel keurmerken zijn. Daardoor wordt de waarde van een individueel keurmerk al snel als onduidelijk ervaren.

 

IoT

D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleitte eind vorig jaar al voor invoering van een digitaal kwaliteitskeurmerk voor Internet-of-Things producten. “Ik ben erg blij met de uitkomsten, waaruit blijkt dat de consument mijn voorstel positief lijkt te ontvangen”, stelt Kees Verhoeven.

 

Representatief

Het onderzoek werd in de laatste twee maanden van afgelopen jaar uitgevoerd. Zeker 1.036 consumenten zijn ondervraagd. De groep is representatief voor leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen en Nielsen regionale spreiding.Naast het consumentenonderzoek zijn ook 210 organisaties ondervraagd.

 

 

Gerelateerde berichten...

X