Nederlanders zijn bijna 48 uur per week online

man op tablet internet online digitale infrastructuur

Nederlanders zijn wekelijks bijna 48 uur online. Dat is twee volle dagen per week. Dit komt neer op 103 dagen per jaar en meer dan 21 volledige levensjaren. Dat is bijna even lang als Amerikanen, die slechts een maand meer online doorbrengen.

Dat blijkt uit steekproeven van cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN onder Nederlanders in de leeftijd van 18-74 jaar. Het gemiddelde tijdstip dat Nederlanders dagelijks online gaan is 9:17. Ze loggen gemiddeld pas om 21:39 uit. Wel is het zo dat veel mensen voor het werk geregeld online aanwezig moeten zijn. Niet al het internetgebruik is dus recreatief.

Naast het werk brengen Nederlanders hun online tijd vaak door met scrollen door sociale media. Dat is 6 uur en 17 minuten. Tegelijkertijd wijst men diezelfde online platforms aan als grootste boosdoener voor het tracken van hun activiteiten. Iets minder tijd,  6 uur en 9 minuten, besteedt men aan het streamen van tv-programma’s en films via Netflix, Amazon Video of Hulu. Dat is bijna evenveel als de Fransen, die 6 uur en 18 minuten aan deze activiteit besteden.

Muziek en video’s

Muziek luisteren is een belangrijk tijdverdrijf voor Nederlands. Dat geldt vooral in hun doorsneeweek. Aan deze activiteit besteden ze 4 uur en 22 minuten per week. Er wordt slechts één minuut meer besteed aan het bekijken van video’s op platforms zoals YouTube – namelijk 4 uur en 23 minuten per week. Hoewel Nederlanders graag naar muziek luisteren, heeft 1 op de 3 (28%) het gevoel dat er door hun eigen apparaten naar ze geluisterd wordt.

Uit de steekproef blijkt dat 1 op de 4 Nederlanders zich niet kan voorstellen om een hele dag niet online te zijn. Dat is 40%. Maar vaak neemt men pas beveiligingsmaatregelen als het kwaad al een keer geschied is.

Het bedrijf raadt alle internetters dan ook dringend aan om veilige wachtwoorden te gebruiken. Gebruik een wachtwoordmanager als je het moeilijk vindt om wachtwoorden te onthouden. Verder is het belangrijk om altijd links te controleren en verifiëren. Vermijd verdachte advertenties, links of e-mails van mensen die je niet kent.
Gebruik liefst een VPN. Een VPN versleutelt je verbinding zodat niemand je privacy kan schenden of je persoonlijke gegevens kan stelen.

Deel geen persoonlijke informatie. Het spreekt voor zich dat je nooit je wachtwoorden, bankgegevens of adres online moet delen. Andere informatie kan worden gebruikt om antwoorden op je beveiligingsvragen te raden of kan hackers zelfs helpen om je wachtwoorden te raden.

Grote tip voor de vakantie is alleen veilige openbare wifi te gebruiken. Hackers zetten vaak nep wifi-hotspots op om nietsvermoedende internetgebruikers te lokken. Zodra iemand hierop inlogt, kan de hacker vrijwel alles zien wat diegene online doet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X