“Nederlandse overheid staat buitenspel door Amerikaanse dataverzamelaars”

amerikaanse

Sinds vorige week is Google Bard ook in Nederland beschikbaar. Het is, zoals bekend, een chatbot die met kunstmatige intelligentie vragen beantwoordt. Daarmee zal de Amerikaanse techreus opnieuw veel data van Nederlanders gaan verzamelen. Nog meer dan (ook Europese) overheden al doen. Zorgen hierover leiden al tot een nieuwe deal die de Europese Unie en de VS sloten over het uitwisselen van data.

Zorgwekkende informatievoorsprong

Commerciële Amerikaanse bedrijven als Google, Meta en WhatsApp hebben inmiddels al meer informatie in handen over ons dan de Nederlandse overheid zelf. Zo kunnen ze met behulp van de verzamelde data infectieziektes beter voorspellen dan het RIVM. Ze kunnen verstoringen van de openbare orde sneller signaleren dan de lokale overheid. Maar ook het openbaar vervoer efficiënter laten functioneren dan de NS, of criminaliteit effectiever opsporen dan onze politie, is de overtuiging van Peter de Kock, Professor of Data Science, Crime & Safety aan Tilburg University. Hij is tevens de oprichter van Pandora Intelligence.
“De prestaties van big tech zijn indrukwekkend,” stelt De Kock, “maar ook zorgwekkend. Het risico bestaat dat de overheid hierdoor buitenspel wordt gezet, en daarmee de democratie.”

Regulering gaat traag

Regulering door de overheid lijkt een logische oplossing om deze kwestie aan te pakken, zegt De Kock. De razendsnelle ontwikkeling van ‘data science’ staat echter meestal in schril contrast met de traagheid waarmee wetten tot stand komen.
Nederlandse politici én gewone burgers die gebruikmaken van Google, Meta en andere bedrijven, moeten zich bewust worden van deze kloof. “We moeten nadenken over hoe we onze samenleving willen vormgeven in een tijdperk waarin het concept privacy zoals we dat nu kennen niet meer bestaat,” is het dringende advies van de hoogleraar.
“Daarbij moeten we een balans vinden tussen het waarborgen van privacy en het omarmen van de voordelen die kunstmatige intelligentie en data-analyse bieden. Democratische waarden als veiligheid, vrije wil en het recht om fouten te maken mogen niet verloren gaan in deze ontwikkeling.”

Gerelateerde berichten...

X