ING: datadeal EU en VS nog geen gelopen race

vlag VS datadeal

De Europese Unie en de VS hebben een nieuwe deal over het uitwisselen van data. Daarmee mogen bedrijven Europese persoonsgegevens onder voorwaarden weer opslaan op Amerikaanse servers. Bedrijven moeten zich wel realiseren dat deze datadeal nog niet in beton gegoten is. Dat zegt Samantha Reilly, sectorspecialist Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) en Duurzame Energie bij ING Sector Banking.

De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems kondigde namelijk al aan dat hij deze nieuwe deal zal aanvechten bij het Europees Hof. Hij is van mening dat de regeling steeds onvoldoende waarborgen voor de privacy van burgers heeft. Ook eerdere deals werden al onvoldoende bevonden door het Europese Hof.

Bedrijven kunnen volgens Reilly beter nog geen wijzigingen aanbrengen in de manier hoe ze data uitwisselen totdat er meer duidelijkheid over is. “Op dit moment zijn veel bedrijven afhankelijk van grote Amerikaanse techbedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft. Er zijn weinig tot geen Europese alternatieven met een vergelijkbaar product- en dienstenaanbod. Hierdoor brengen Europese bedrijven hun data voornamelijk onder bij deze Amerikaanse partijen.”

Deze volledige afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven kan de soevereiniteit van Europa in het geding brengen. Daarom is het volgens Reilly goed als er een Europees alternatief komt dat zowel economisch voordelig als gebruiksvriendelijk is. “Het debat over dit onderwerp zal naar verwachting voortduren. Het is noodzakelijk dat er goede regelgeving en afspraken worden gemaakt om de privacy van data te beschermen en tegelijkertijd de soevereiniteit van Europa te waarborgen. Het is een complexe kwestie waarbij verschillende perspectieven en belangen meespelen. Overheden en bedrijven moeten daarom zorgvuldig blijven kijken naar de ontwikkelingen op dit gebied.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...