NEN-normen risicobeheersing van maatsoftware

Gartner

Er is een speciale praktijkrichtlijn voor de ontwikkeling van maatsoftware. Norminstutuut NEN heeft de richtlijn uitgebracht. Deze Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR)  moet bedrijven helpen bij het veilig ontwikkelen van nieuwe software en vooral maatsoftware.

ICT-projecten kennen al veel risico’s. Bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen nog extra risico’s kijken. Dit komt onder meer door de grotere omvang en complexiteit van dit soort projecten. De NPR geeft handvatten om deze risico’s te beheersen.

 

Verbanden leggen

NPR 5326 zet bekende risico’s op een rij en legt de verbanden met de maatregelen, die deze risico’s kunnen verminderen. Daarnaast biedt de praktijkrichtlijn een extra hulpmiddel met een spreadsheet. Dit geeft inzicht in welke mate voldoende maatregelen zijn genomen.

Maatwerksoftware is software speciaal afgestemd en ontwikkeld op basis van wensen en eisen van een klant. Het kan ook per klant verschillen. NPR 5326 geldt voor de gehele levenscyclus, vanaf het specificeren en ontwikkelen tot en met  beheer, onderhoud en vervanging.

De praktijkrichtlijn is zowel interessant voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling. Ook voor eindgebruikers en de beheerders van de ontwikkelde software is de richtlijn interessant.

Informatiebijeenkomst

Op 17 januari 2020 organiseren de schrijfgroep van NPR 5326 en NEN de informatiebijeenkomst. De titel is:  ‘Grip op ICT-projecten met NPR 5326 – de nieuwe richtlijn in de praktijk’. Tijdens deze middag wordt NPR 5326 toegelicht. Verder worden ervaringen met de NPR in de praktijk gedeeld. Binnenkort is aanmelding mogelijk via de website van NEN.

NPR 5326 is vrij beschikbaar. Dit is mogelijk gemaakt door vier leden van de schrijfgroep: ICTU, Centric, Software Improvement Group (SIG) en Sdb. Meer informatie: www.nen.nl/npr5326.

 

 

SHERPA

Deze zomer startte ook het SHERPA-project, waarbij NEN nauw is betrokken. Het project wordt gefinancierd vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie.

NEN is een van de elf Europese partners, onder meer universiteiten, bedrijfsleven, ngo’s, en de Europese belangorganisatie voor ethische commissies.

 

Gerelateerde berichten...

X