NEN roept op tot meedenken ethische vraagstukken rond AI en Big Data

Artificiële intelligentie (AI) en big data hebben de potentie om een positieve impact te hebben op samenleving en economie. Maar het roept ook ethische vraagstukken op. Meedenken daarover kan bij norminstituut NEN tot 1 september 2019.

Het gaat om ethische vraagstukken over privacy, gegevensbescherming, discriminatie, autonomie, machtsongelijkheid en eerlijkheid. In het kader van het Europese onderzoeksproject SHERPA zijn vijf scenario’s ontwikkeld over de toekomst van artificiële intelligentie in 2025. Ze gaan over technologieën die mensen nabootsen, informatieoorlogsvoering, auto’s zonder bestuurder, voorspellend politiewerk en onderwijs van buddyrobots. Allemaal zaken die ethische vraagstukken in de hand werken.

 

Ontwikkeling scenario’s

De scenario’s zijn ontwikkeld tijdens workshops met een breed scala van belanghebbenden. Zij kwamen uit de academische wereld, de industrie, maatschappelijke organisaties, de media, wet- en regelgevers, onderwijskundigen, technologen, cyberbeveiligingsdeskundigen en kunstenaars.

Het SHERPA-project nodigt nu het publiek uit om de scenario’s te bekijken en commentaar te geven. Deze scenario’s zijn alleen in het Engels geschreven. Het resultaat is een reeks aanbevelingen aan beleidsmakers. Stuur hiervoor een e-mail naar mm@nen.nl.

 

SHERPA-project

Het SHERPA-project onderzoekt de ethische en juridische impact van AI en big data. Het project wordt gefinancierd vanuit het H2020 Research and Innovation programma van de Europese Unie. NEN is een van de elf Europese partners, onder meer universiteiten, bedrijfsleven, ngo’s, en de Europese belangorganisatie voor ethische commissies.

 

Ethische code

Dit voorjaar publiceerde brancheorganisatie Nederland ICT al een Ethische Code Artificial Intelligence gepubliceerd. Deze gedragscode geeft ICT-bedrijven richtlijnen om op een ethische manier AI-toepassingen te ontwikkelen en implementeren. De code is donderdag overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer (EZK).

De code is net als het onderzoek van NEN, gebaseerd op principes voor ethische omgang met AI van de Europese Commissie. Nederland is het eerste land in Europa dat deze principes omzet in een code.

 

Gerelateerde berichten...

X