Nieuwe Delftse vestiging Fleet start netwerk nanosatelieten

Het Australische ruimtevaartbedrijf Fleet opent maandag 10 juli een nieuw kantoor in Delft. Van daaruit gaat het bedrijf werken aan het eerste netwerk met 100 nanosatellieten. Naar schatting moet de lancering in 2018 gaan plaatsvinden.

De nieuwe Europese vestiging van het bedrijf moet zorgen voor een optimale samenwerking met Europese klanten, partners en overheidsinstellingen. Het gaat om bijvoorbeeld het NSO (Netherlands Space Office), het RoboValley-initiatief van de TU Delft, InnovationQuarter en het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Gezamenlijk gaan ze producten en diensten ontwikkelen en op de markt brengen.

De nanosatellieten, ter grootte van een schoenendoos, maken het voor bedrijven en organisaties mogelijk om efficiënt gegevens uit te wisselen waarmee zij wereldwijd met het ‘Internet of Things’ worden verbonden. In tegenstelling tot traditionele telecombedrijven richt Fleet zich met name op verbinden van apparaten en niet van mensen.

 

Mogelijkheden

Flavia Tata Nardini, Fleet’s CEO en mede-oprichtster noemt het een “belangrijke volgende stap” in de ontwikkeling van het spacebedrijf. “We zijn al bezig met proefprojecten in Europa en willen graag bedrijven in Europa en in de rest van de wereld helpen om de nieuwe mogelijkheden van de ruimtevaart te benutten.”

Eerder dit jaar heeft Fleet een succesvolle private investeringsronde afgerond. Met deze kapitaalinjectie wordt nu een netwerk van kleine satellieten opgebouwd dat 75 miljoen apparaten wereldwijd gratis kan verbinden.

 

 

Waarom Delft?

Delft heeft een rijke historie op het gebied van ruimtevaart en ondernemerschap. De TU Delft met RoboValley, naast InnovationQuarter en techincubator YES!Delft, innovatieve ruimtevaartprojecten stimuleert.

In april van dit jaar kondigde het bedrijf de serie A financiering aan met Atlassian Mike Cannon-Brookes (NASDAQ beursgenoteerd), de Australische Venture Capital firma Blackbird en Horizon Partners uit Silicon Valley als co-investeerders.