Nieuwe vergunningen lokale, private 5G-netwerken

Nieuwe vergunningen lokale, private 5G-netwerken

Vanaf 1 december 2023 mogen bedrijven lokale, private 5G-netwerken aanvragen. Partijen kunnen daarop bijvoorbeeld hun eigen bedrijfsprocessen draaien. Dat meldt het RDI, het Rijksinstituut Digitale Infrastructuur.

Op Nederlandse bedrijventerreinen en individuele bedrijven zijn straks meer mogelijkheden voor een eigen digitale, draadloze infrastructuur. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld om eigen processen ongestoord en beschermd te laten werken.

Bedrijven kunnen, al dan niet gezamenlijk, een eigen 5G-netwerk aanleggen, zodat zij met eigen frequenties en op eigen terrein bijvoorbeeld virtual reality kunnen gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken kunnen aansturen.

Uitgifte

Bedrijven worden volgens het wie-het-eerst-komt-wie-het-eerst-maalt-principe geholpen bij hun aanvraag van de vergunningen. Wel hebben nieuwe aanvragers dezelfde rechten op het frequentiegebruik als hun buren, die misschien al een vergunning hebben. Dat betekent ook dat bedrijven met een vergunning rekening moeten houden met de verplichting van onderlinge samenwerking.

In de 3,5 GHz-band is 2×50 Megahertz (van de totale 400 MHz) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties. Bedrijven en organisaties die graag een perceelgebonden net willen hebben kunnen vanaf december een vergunning aanvragen. Alle vergunningen zijn geldig tot en met 31 december 2040.

Lees ook: