RDI onderzoekt toepassing kwantumsensoren in radiotechnologie

kwantumtechnologie encryptie quantumlab

Hoe zijn kwantumsensoren praktisch toepasbaar in radiotechnologie? Dat onderzoekt de RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur). De onderzoekers die de instantie inhuudrde concluderen dat het werkveld volop in ontwikkeling is, maar ook dat kwantumsensoren de komende 5 tot 10 jaar waarschijnlijk geen betekenisvolle impact zullen hebben op het gebruik van frequentieruimte.

Kwantumsensoren kunnen onder andere minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, gevoeligere radarsystemen en efficiëntere radiocommunicatie. Omdat dit kan leiden tot een lagere frequentiebehoefte, heeft de RDI interesse in de ontwikkelingen op dit gebied.

Toekomst

Het door Dialogic uitgevoerde onderzoek spitste zich toe op radio-ontvangst en op navigatie. In deze vakgebieden biedt de hoge accuratesse van de kwantumsensoren veel voordelen. De huidige generatie sensoren is erg gevoelig voor ruis en verstoringen en functioneert alleen in een zeer gecontroleerde omgeving. Daardoor zijn de sensoren nog niet praktisch toepasbaar.

De ontwikkelingen in de kwantumtechnologie gaan erg snel. De onderzoekers stellen dat vooral de defensiesector grote stappen zet. De RDI volgt de ontwikkelingen dan ook op de voet.

Lees ook:
  • RDI start samenwerking Unesco en EU bij toezicht op AI
  • Data voor de CDO is meestal geen product, maar de brándstof

Gerelateerde berichten...