Nieuwe documentaire: de ondergang van Emotet

botnet hoe werkt dat schema met pictogrammen

De nieuwste aflevering in de hacker:HUNTER-serie is ‘Emotet vs The World Police’. De film onthult details van een internationale operatie, die de uitschakeling van Emotet tot gevolg had.

De documentaire gaat op 18 augustus om 17:30 exclusief in première op het YouTube-kanaal van Tomorrow Unlocked, onderdeel van Kaspersky. Dit is de vijfde aflevering in de hacker:HUNTER cybercrimeserie.

Emotet was een van de gevaarlijkste botnets en cybercriminele diensten van het afgelopen decennium. Door de ogen van officieren van justitie en politieagenten uit Nederland, Duitsland en Oekraïne, vertelt de film hoe internationale politiesamenwerking deze buitengewone cybercriminele zaak neerhaalde.

Internationaal erkende cyberbeveiligingsonderzoekers voegen een breder perspectief toe. Ze proberen te voorspellen wat er na Emotet zou kunnen komen. “De politie was in staat deze criminelen te stoppen, omdat ze begonnen te denken als cybercriminelen”, aldus een onderzoeker, die de operatie in de documentaire samenvat.

Emotet

Emotet stond aan de wieg van de commoditisering van netwerktoegang. Het criminele netwerk fungeerde op de achtergrond als facilitator voor cybercriminaliteit overal ter wereld. In zekere zin was Emotet te vergelijken met de georganiseerde maffia van de 20e eeuw. Ze boden de middelen om de misdaden te plegen.

In de latere jaren van hun activiteiten voerden ze de aanvallen nooit echt zelf uit, waardoor ze moeilijk te pakken waren. Emotet opende deuren voor cybercriminele groepen die zware aanvallen lanceerden op verschillende hoogwaardige doelwitten en organisaties die vaak als off-limits waren. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen.

Emotet werd voor het eerst ontdekt in 2014. Het netwerk evolueerde voortdurend en werd extreem gevaarlijk. De operators onderhielden toegang en tools en verkochten aan honderdduizenden apparaten wereldwijd. Later werden de kopers geïnfecteerd met verschillende malware, zoals ransomware en banking Trojans.

Botnet

Het botnet verspreidde zich via kwaadaardige bijlagen in spamberichten. Zodra een dergelijke bijlage werd geopend, werd het apparaat geïnfecteerd met malware en stond het dus open voor infectie met andere bedreigingen. Hoewel deze aanpak vrij gebruikelijk is bij verschillende cyberactoren, viel Emotet op door zijn immense schaal.

Door zijn enorme gedecentraliseerde infrastructuur, verspreid over meerdere landen, was Emotet’s op grote schaal succesvol en bijna onmogelijk neer te halen. Tot januari 2021, toen Europol de stopzetting van Emotet aankondigde en belangrijke actoren van de bende arresteerde. De operatie, gesanctioneerd door Europol en uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen meerdere overheidsinstanties uit verschillende landen in Europa en daarbuiten, was noodzakelijk om de arrestaties van Emotet’s operaties tot een succes te maken.

Film

De nieuwe hacker:HUNTER-film volgt het verhaal achter Emotets activiteiten en de operatie die leidde tot de ondergang van Emotet. Het biedt een blik achter de schermen en deelt de ervaringen van de mensen die het onderzoek leidden.

De regie is in handen van Jessica Benhamou en geproduceerd door Max Peltz en Stephen Robert Morse. De hacker:HUNTER-serie is gemaakt door Hugo Berkeley, die ook de eerste twee documentaires van de serie regisseerde. due gaan over de Carbanak-groep en de WannaCry ransomware-aanval. De volledige credits staan op IMDB.

Lees ook:
  • Ransomware bedreigt ook klanten van gehackte bedrijven
  • Digitale transformatie staat centraal tijdens TBX

 

Gerelateerde berichten...