3min Security

14% van de Nederlanders gebruikt geen internet in het openbaar

14% van de Nederlanders gebruikt geen internet in het openbaar

Meer dan 14% van de Nederlandse internetgebruikers vermijdt internet op openbare plekken. 73% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan het gebruik van hun mobiele data voor online activiteiten in het openbaar. Dit blijkt uit onderzoek van NordVPN. Experts op het gebied van cybersecurity zeggen dat deze maatregelen helpen om cyberdreigingen te beperken. De risico’s van openbare wifi kunnen echter ook op andere manieren worden aangepakt.

Cyberdreiging van winkelcentra

In het nieuwe onderzoek noemden de meeste Nederlandse internetgebruikers openbare evenementenlocaties (51%), openbaar vervoer en winkelcentra (44%) en cafetaria’s, bars en restaurants (43%) als plaatsen waar apparaten het meest worden blootgesteld aan cyberdreigingen. Thuis of in bibliotheken (elk 15%) en op het werk (13%) worden genoemd als de veiligste plekken met het minste risico op cyberdreigingen.

“Internetgebruikers moeten de cybersecurityrisico’s op elke locatie evalueren, omdat de omvang van bedreigingen van plek tot plek verschilt. Waar universiteiten en kantoren over het algemeen meer aandacht besteden aan cybersecurity, is dat misschien niet het geval bij cafetaria’s en winkelcentra”, zegt Marijus Briedis, CTO bij NordVPN.

Nederlanders vertrouwen op technologie om zichzelf te beschermen

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders technologie over het algemeen vertrouwen om zichzelf te beschermen tegen cyberdreigingen op openbare plekken. Terwijl slechts 17% van de Nederlanders een VPN-dienst gebruikt, kiest meer dan 39% voor antivirussoftware. Van alle landen die aan het onderzoek deelnemen, scoort Nederland als een van de hoogste wat betreft het gebruik van antivirussoftware.

Wat betreft andere manieren om jezelf tegen cyberdreigingen te beschermen, liggen de cijfers een stuk lager. Volgens het onderzoek gaat 39% van de respondenten alleen naar veilige websites, vermijdt 31% het invoeren of openen van gevoelige informatie en controleert 26% of de openbare wifi legitiem is voordat ze verbinding maken.

“Kennis over cybersecurity is belangrijk en het is goed dat internetgebruikers vermijden om gevoelige informatie, zoals bankgegevens, in te voeren of te openen, op pop-ups te klikken of naar verdachte websites te gaan. Maar menselijke fouten zijn een belangrijke factor in cybersecurity en zelfs experts maken deze fouten, dus technologische oplossingen moeten menselijke inspanningen aanvullen om risico’s te minimaliseren”, zegt Briedis.

Hoe blijf je veilig op openbare wifi?

Er zijn verschillende eenvoudige voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om veilig te blijven op openbare wifi. Marijus Briedis, cybersecurity-expert en CTO bij NordVPN, adviseert het volgende:

● Gebruik een betrouwbare antivirus. Gebruikers moeten kiezen voor antivirussoftware die geavanceerde bescherming tegen malware, spyware en virussen biedt. Antivirussoftware detecteert en neutraliseert schadelijke dreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten. De Threat Protection-functie van NordVPN neutraliseert bijvoorbeeld cyberdreigingen, zoals bestanden met malware of schadelijke websites, voordat ze je apparaat kunnen beschadigen.
● Schakel je firewall in. Een firewall beschermt het systeem door het netwerkverkeer te controleren en verdachte verbindingen te blokkeren. Gebruikers moeten beveiligingsinstellingen configureren en ervoor zorgen dat de ingebouwde firewall van de computer actief is.
● Blijf veilig op openbare wifi met een VPN. Openbare wifi-netwerken kunnen relatief makkelijk gehackt worden. Door een gratis hotspot te gebruiken, loop je het risico slachtoffer van cybercriminelen te worden die je apparaat met malware infecteren. Gebruikers moeten altijd een VPN gebruiken om hun wifi-verbinding te beveiligen en zichzelf tegen hackers en snoopers te beschermen.