Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) neemt in Nederland snel toe. Uit nieuw onderzoek van ING blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders inmiddels gebruikmaakt van AI, bijvoorbeeld om teksten te verbeteren of foto’s te bewerken. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal AI-gebruikers met 12 procent toegenomen.
Stijgende bezorgdheid
Toch gaat die groei hand in hand met een stijgende bezorgdheid over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Volgens het rapport verwacht 41 procent van de ondervraagden dat AI uiteindelijk banen zal kosten. Tegelijkertijd geeft bijna niemand aan te vrezen voor het compleet verdwijnen van de eigen baan. Wat wél verandert, is het gevoel dat AI bestaande functies zal gaan hervormen of anders invullen.
Maatschappelijke onrust
Naast zorgen over werk, is er ook bredere maatschappelijke onrust. Vier op de tien Nederlanders zien AI als een potentiële bedreiging voor de samenleving. Tegelijkertijd ziet bijna de helft (48 procent) ook kansen: AI kan volgens velen leiden tot efficiënter werken, meer creativiteit en technologische vooruitgang. “Positief of negatief, consumenten verwachten hoe dan ook dat AI een grote rol gaat spelen in hun leven”, schrijft ING. “Bijna de helft verwacht binnen vijf jaar al een merkbare impact op het dagelijks leven.”
AI als kans
Hoewel de zorgen over banen reëel zijn, zien de economen van ING geen reden tot paniek ten aanzien van banenverlies. De opmars van AI zal volgens hen geleidelijk verlopen, waardoor er ruimte ontstaat voor de arbeidsmarkt om zich aan te passen. “Het is geen revolutie van vandaag op morgen, maar een proces waarin mensen, bedrijven en sectoren stap voor stap meebewegen.”
Banenverlies
Bovendien is Nederland goed gepositioneerd om te profiteren van AI. “Onze hoogwaardige diensteneconomie met relatief veel hoogopgeleiden biedt juist kansen om de vruchten van AI te plukken”, aldus ING. In plaats van banenverlies zou AI in veel sectoren juist kunnen leiden tot nieuwe vormen van werk, innovatie en economische groei.
De boodschap van ING is daarmee dubbel: AI verandert de wereld, maar hoe we ermee omgaan, bepaalt of dat een bedreiging wordt, of juist een kans.