Een nieuw rapport van het World Economic Forum (WEF) onthult dat AI en andere technologische ontwikkelingen tegen 2030 78 miljoen nieuwe banen opleveren. Deze komen er niet vanzelf, maar vraagt om heel wat bij- en omscholing van werknemers.
Over AI wordt vaak gedacht dat het banen vernietigt. Een nieuw rapport van WEF bevestigt dat idee, maar geeft ook mee dat de toekomst er veel rooskleuriger uitziet dan vaak wordt gedacht. Tegen 2030 zullen er namelijk maar liefst 170 miljoen nieuwe banen ontstaan. 92 miljoen jobs verdwijnen dan weer, wat de teller uiteindelijk op een jobcreatie van 78 miljoen banen zet.
AI speelt een rol in deze ontwikkeling, samen met wijzigende tendensen in technologische, economische en demografische aspecten. In het rapport wordt uitgesplitst wat de verwachte impact van iedere factor is. AI en technologieën die informatie verwerken zouden uiteindelijk 1,8 miljoen nieuwe banen verzorgen. De bredere technologische aspecten hebben bovendien de grootste impact op de jobmarkt. Goed voor 19 miljoen nieuwe banen, terwijl er 9 miljoen verdwijnen.
Nieuwe vaardigheden nodig
De grootste uitdaging in dit verhaal zit in nieuwe vaardigheden die nodig zijn voor deze nieuw jobs. Volgens het rapport zal bijna 40 procent van de vaardigheden die momenteel gevraagd worden bij werknemers, wijzigen. De nieuwe skills zitten voornamelijk in technologische vaardigheden. Bedrijven zullen tegen 2030 voornamelijk zoeken naar kennis over AI, big data en cybersecurity.
Toch zal de jobcreatie niet alleen voor de technologiesector zijn. Het rapport voorspelt dat de meeste nieuwe jobs zich bevinden in sectoren die noodzakelijk zijn voor de economie. Dan gaat het bijvoorbeeld over de landbouw, het onderwijs en de zorg.
Banenverlies in sommige sectoren harder te voelen
Er zullen anderzijds dus ook banen verdwijnen. Daar zit opnieuw AI voor iets tussen, die volgens het rapport beroepen zoals grafisch designer niet zullen sparen. In de tabel geeft het WEF een overzicht van sectoren die de grootste groei en grootste daling zullen kennen. Er zullen ook minder werknemers nodig zijn voor het invoeren van data, in de accounting en in de loonadministratie. We kunnen ons inbeelden dat AI en automatisering hier ook de grootste oorzaak van zijn.
Artikel gaat verder onder de tabel
Nieuwe jobinhoud
Voor het rapport baseert het WEF zich op data van meer dan 1.000 bedrijven. Zij hielden het niet verborgen dat AI ook zorgt voor banenverlies. “41% is van plan om hun personeelsbestand te verkleinen, omdat AI bepaalde taken automatiseert.” Zo blijkt dat momenteel 47 procent van de werktaken volledig door mensen worden uitgevoerd. Hier komt dus geen technologie aan te pas. Tegen 2030 zal dit nog gelden voor 33 procent van de taken. Het deel dat autonoom door machines en algoritmes wordt opgenomen, groeit tegelijk van 22 naar 34 procent.
De werknemers die blijven, hebben tegen 2030 dan weer met grote waarschijnlijkheid een andere jobinhoud. “Bijna de helft van de werkgevers verwacht dat medewerkers van functies die zijn blootgesteld aan AI-verstoring, zullen overstappen naar andere delen van hun bedrijf.” AI en automatisering zullen een groter deel van het werk overnemen.
Momenteel wordt er vaak gedacht dat AI veel banen zal overnemen, wat uiteindelijk leidt tot jobverlies. Dat verhaal zal volgens het rapport van WEF alvast voor de komende vijf jaar niet opgaan. Er komen net nieuwe banen bij. Het is wel zo dat de technologie een duidelijk voelbaar effect zal hebben op de jobmarkt.
Lees ook: Groeiende roep om AI-pauze