Een grote ICT-storing bij Defensie legt al de hele dag communicatiediensten plat. Hulpdiensten moeten zichzelf sinds dinsdagavond behelpen met telefoontjes en sms’jes om contact met elkaar te krijgen. Op vliegveld Eindhoven kunnen al de hele dag geen vliegtuigen landen en opstijgen en ook DigiD ligt eruit. De systemen worden intussen weer opgestart maar de achterstand is nog groot.
ICT/Magazine houdt je op deze plek gedurende de dag op de hoogte.
Volgens de Telegraaf gaat het om een storing in het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Dit gesloten glasvezelnetwerk verbindt zeker 180 Defensielocaties. verder zijn er ook datacenters op aangesloten van een aantal ministeries, politiebureaus en deels ook het C2000-netwerk dat hulpdiensten communiceren. Ook een aantal NAVO-hoofdkwartieren zijn ermee verbonden. Rond 14 uur vandaag meldde het NCSC dat er geen cybercrime in het spel zou zijn. Enige tijd bleef onduidelijk of het ging om een cyberaanval of een ‘gewone’ storing.
De Marechaussee functioneert nog wel en zoveel mogelijk werk gaat ondanks dat toch door. Luchthaven Eindhoven, deels een vliegveld van Defensie, ondervindt veel last. Daar wachten veel reizigers al urenlang op nieuws over hun vertrekkende of landende vlucht. Het enige dat duidelijk is, is dat de stremming van het vliegverkeer in Eindhoven nog zeker tot 17.00 uur duurt. Een aantal reizigers vertrekt later alsnog vanaf Schiphol, sommigen moeten ergens zien te overnachten.
112 nog wel bereikbaar
De storing in het communicatie- en alarmeringssysteem van de hulpdiensten is landelijk, waardoor brandweer en ambulance al op diverse plaatsen in het land met vertraging aankwam. Ook is het onderlinge contact tussen hulpdiensten een stuk moeilijker dan normaal. 112 is nog wel bereikbaar. De piepers die de hulpdiensten normaal gesproken gebruiken werken echter sinds dinsdagavond niet meer.
Ook het DigiD-systeem ligt er deels uit. Zo is het niet mogelijk een account aan te maken of sms-controle aante vragen. Of dit met het zelfde systeem is verbonden is nog niet met zekerheid te zeggen. Ook is het bij veel gemeenten niet mogelijk een rijbewijs aan te vragen of af te halen. Verder kunnen medewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet op hun eigen werkplek inloggen.
Storing al sinds dinsdagavond aan de gang
Een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht vertelt aan de NOS dat de storing al sinds dinsdagavond half elf speelt. Sinds die tijd gebruiken de hulpdiensten telefoon of sms om toch contact te houden. Volgens de woordvoerder heeft het in de veiligheidsregio Utrecht nog niet geleid tot ernstige hinder, maar ongemakkelijk is het zeker wel.
Agenten in gevaar door haperend C2000
Het is niet voor het eerst dat de hulpdiensten te maken hebben met een dergelijke storing. Zo was er vorig jaar augustus een urenlange storing in het C2000-communicatiesysteem, waarmee agenten die op straat surveilleren met elkaar en de meldkamer communiceren. C2000 is ook in gebruik bij de brandweer en de marechaussee.
Volgens politievakbonden lopen agenten regelrecht gevaar, vooral omdat de problemen nog niet zijn opgelost. Politiebond ACP waarschuwt al jaren voor de haperingen van C2000. Twee jaar geleden werden al zogeheten ‘advanced gap filler’ geplaatst op een aantal zendmasten om dekkingsproblemen te voorkomen. Volgens de bond zijn er jaar na jaar klachten over C2000. Een oplossing is er nog niet.
Defensiesysteem samenwerking met Atos en IBM
NAFIN is een publiek-private samenwerking waar ook bedrijven als Atos en IBM aan meewerken. De Algemene Rekenkamer was al bezig met een onderzoek naar de veiligheid en hoe de minister van Defensie ervoor zorgt dat het netwerk weerbaar is tegen zowel fysieke als digitale cyberaanvallen. “We kijken allereerst naar mogelijke kwetsbaarheden in de publiek-private samenwerking, zoals hoe verantwoordelijkheden verdeeld zijn en of autorisaties op orde zijn” schrijft de Rekenkamer in een toelichting op de website.
“Daarnaast onderzoeken we hoe cyberaanvallen worden gedetecteerd en welke responsscenario’s er klaar liggen. We doen aanvullend hierop op een aantal plekken in het netwerk fysieke en digitale praktijktesten om te onderzoeken waar directe kwetsbaarheden liggen.”