Tijdens het Gratner-symposium in Barcelona doet Fred Teunissen een grote ontdekking: Amelia! Nu weet nog amper iemand weet wie of wat Amelia is, maar daar zal snel verandering in komen. Amelia is namelijk een kunstmatig brein. Een virtuele helpdeskmedewerkster die kan meedenken en zelfs kan meevoelen. SciFi, maar dan echt.
Fred vertelt: “Op de stenen trap, die van de jachthaven naar het terrein van het conventiecentrum voert, klauter ik omhoog. Om 10:30 uur begint de demo van Amelia. Ik zorg dat ik er een half uur van tevoren ben en verzeker me zo van een riante plek op de voorste rij. Als de presentatie begint is de zaal afgeladen. Ergun Ekici van IPSoft voert het woord. Hij heeft een intrigerende functienaam: VP Emerging Technologies. Daar zullen er wereldwijd niet veel van zijn!
Hij vertelt dat er vijftien jaar aan Amelia ontwikkeld is, waarvan er alleen de laatste vijf jaar is geprogrammeerd. De moeilijkheden die daarbij overwonnen moesten worden, waren immens. Hij somt drie centrale criteria op:
- Begrijpt de machine wat ik zeg? Dus de betekenis van de woorden in hun context en niet de woorden op zichzelf.
- Kan de machine zelfstandig leren in een natuurlijke taal? Dus zonder dat wat de machine doet vooraf is geprogrammeerd. Voorbeeld: je geeft de machine een handboek en kunt haar vervolgens over de inhoud daarvan de oren van het mechanische hoofd vragen.
- Kan deze machine die begrijpt en zelfstandig leert vervolgens ook communiceren met mensen van vlees en bloed? Meer nog: kan zij problemen oplossen? Vragen stellen? Nog een stap verder: is de machine gevoelig voor emoties in de communicatie met een mens? Alweer: zonder dat dit van tevoren is geprogrammeerd?
Als hij Amelia via zijn laptop inschakelt, verschijnt op het grote scherm een interface met een vrouwelijke avatar boven een simpel invoegscherm. Ekici voedt Amelia met de wikipedia-pagina over Gaudi. Die maakt ze zich in twintig seconden eigen en meldt: “Ik zal dit niet vergeten.” Ekici legt uit dat ze niet alleen de inhoud heeft gelezen, maar die tevens gebruikt voor een update van haar ‘neurale ontologie’, zeg maar haar brein. Vervolgens typt hij een vraag in het invoervenster. “Door wie is Gaudi beïnvloed?” Amelia antwoordt met een heldere, vrouwelijke computerstem: “Door architectuur, natuur en religie.” Dit is iets anders dan een rijtje zoekresultaten, becommentarieert Ekici. “Voor dit antwoord is begrip nodig.”
Hoe dit verder gaat leest u in het hele verhaal van Fred Teunissen online of in ICT/Magazine van december