Slechte LED-verlichting leidt niet zelden tot storingen in de WiFi, (digitale) radio en tv. Het Agentschap Telecom krijgt er al tijden een groeiende berg klachten over. Ze komen niet alleen van consumenten maar ook van bedrijven en instellingen.
Alle reden voor het AT om een onderzoek in te stellen dat eind december klaar zal zijn. Dit schrijft het agentschap in haar eigen magazine.
LED-verlichting bespaart energie, maar de slechte, vaak goedkopere, varianten blijken niet zelden te leiden tot storingen in de WiFi-ontvangst, soms stilstaand beeld op de tv of een krakende radio. Nu ook veel kantoren ook overgaan op LED-verlichting wordt onderzoek, maar ook maatregelen dringend noodzakelijk, vindt het agentschap. Ook de groeiende populariteit van het Internet of Things speelt hierbij een rol.
Verplichtingen
Ron Molenkamp, projectleider van het onderzoek naar LED-lampen zegt in het magazine dat het AT allerlei soorten klachten en meldingen krijgt. “Van die blokjes met pixels op je tv. Of storende huistelefoons, zoals DECT-toestellen. De korte golf kan verstoord worden. En radiozendamateurs hebben er last van.”
Naar aanleiding daarvan voerde het Agentschap al eerder controles uit LED-lampen. Inmiddels zijn leveranciers gewezen op hun verplichtingen. Tot nu toe mag dat niet baten. Molenkamp: “Veel bedrijven gaan bijvoorbeeld in hun hele gebouw over op LED. Met dit onderzoek kunnen kopers straks zien welke onderzochte lampen storen en welke niet.”
50 leveranciers
Het onderzoek richt zich op lampen van 50 leveranciers. Dat doen ze door de lampen zelf stuk voor stuk te testen. Molenkamp: “We hebben bedrijven verzocht lampen naar ons op te sturen. En dan meerdere exemplaren, om uit te sluiten dat een storing aan een enkele lamp ligt. En we vragen leveranciers wat ze zelf hebben gedaan om storing te voorkomen. Hebben ze ze bijvoorbeeld laten testen of kunnen ze aantonen dat de lampen niet storen?”
Fabrikanten van lampen die veel storing veroorzaken kunnen uiteindelijk rekenen op maatregelen. Wat dat is hangt af van de ernst en de impact van de storing. Ook de hoeveelheid die van deze lampen is verkocht telt mee. En of het betreffende bedrijf het product inmiddels heeft verbeterd of niet.
Fitting
Volgens Molenkamp krijgen deze bedrijven eerst de kans om hun leven te beteren. “Gaat het om een grote verstoring? Dan kan dat betekenen dat het product van de markt gehaald wordt.”
Ook de Telegraaf gaat in op het onderzoek en de problemen met het gebruik van LED-lampen. Deskundigen stellen in de krant dat men bij aanschaf moet letten op zowel de deugdelijkheid van de lamp zelf maar ook de fitting en de bedrading.
De testresultaten worden gepubliceerd zodat bedrijven en consumenten straks zelf kunnen zien welke lampen wel en niet zo goed zijn. Tot die tijd helpt het in elk geval om bij aanschaf te kijken naar de CE-markering. Als deze ontbreekt, is een product niet in orde en mag het eigenlijk niet verkocht worden.
CE-keurmerk
Toch onderzoekt het Agentschap ook LED-verlichting met een dergelijk keurmerk omdat het mogelijk is dat een fabrikant een met een CE-keurmerk niet heeft laten testen of de lampen storen.
Het onderzoek loopt nog tot eind december. De resultaten worden daarna zo snel mogelijk op de site van het AT gepubliceerd.