2min Security

Avy kiest Computest Security voor analyse dronenetwerk

Avy kiest Computest Security voor analyse dronenetwerk

Nederlandse droneleverancier Avy werkt samen met Computest Security om de beveiliging van zijn onbemande luchtvaartuigen te verbeteren. De samenwerking richt zich op het veiligstellen van gevoelige data uit dronenetwerken die worden ingezet door hulpdiensten en defensie.

De specialisten van Computest Security voerden een gestructureerde analyse uit van Avy’s volledige architectuur. Dit omvatte hardware zoals drones en docking-faciliteiten, evenals de cloud-software die het bedrijf aanbiedt. Samen met Avy’s ontwikkelteam werden zwakke punten geïdentificeerd en het aanvalsoppervlak onderzocht.

Avy, een Nederlandse leverancier van drones en software, heeft een partnership aangekondigd met cybersecurity-specialist Computest Security. De samenwerking komt voort uit de groeiende beveiligingseisen binnen de sectoren waarin Avy actief is. Avy levert vooral aan de overheid, denk aan hulpdiensten en defensie.

Toenemende beveiligingsvereisten

Benjamin van der Hilst, CEO bij Avy, wijst op de strengere beveiligingseisen in de sector: “De sector en de partners waarmee we samenwerken hebben hoge beveiligingsstandaarden. Met het huidige politieke klimaat en de rol die onze technologie daarin speelt, zullen de eisen op dit gebied alleen nog maar strenger worden.”

De drones van Avy verzamelen gevoelige informatie voor verschillende klanten, waaronder brandweer, politie, de haven van Rotterdam en de Nederlandse Marine. Door gebruik te maken van onbemande systemen kunnen organisaties situaties beoordelen zonder personeel ter plaatse te hebben.

De beveiliging van kritieke infrastructuurgegevens en privacy van personen op beelden staat centraal in deze aanpak. Dit sluit ook aan bij recente investeringen van Defensie in cybersecurity, waarbij het cybercommando extra budget krijgt voor digitale weerbaarheid.

Praktische resultaten

Van der Hilst erkent dat het onderzoek aanvankelijk spannend was, maar benadrukt de waarde ervan: “Het laaghangend fruit was snel zichtbaar en we kregen duidelijke handvaten waarmee we aan de slag konden.”

De toenemende inzet van drones door bedrijven en overheden, bijvoorbeeld om sabotage van kritieke infrastructuur te voorkomen, maakt de drones en de onderliggende infrastructuur ook een doelwit. Goede beveiliging van deze systemen is dan ook cruciaal. Dat begint onder meer bij het voorkomen van kwetsbaarheden die kunnen leiden tot ongewenste toegang.