Ook het cybercommando van Defensie kan rekenen op extra geld van het Rijk. Dat werd donderdagmiddag duidelijk tijdens de presentatie van de Defensienota in de Bernhardkazerne in Amersfoort.
De komende jaren investeert het Rijk veel extra geld aan diverse onderdelen van Defensie. “Om de oorlog van morgen te winnen moeten we vandaag innoveren”, stelde Defensieminister Ruben Brekelmans tijdens de presentatie van de nota. Ook voor innovatie is een flink bedrag weggelegd. In totaal krijgt Defensie structureel 2,4 miljard euro per jaar extra te besteden. Voor al die uitgaven stijgt het defensiebudget tot zo’n 24 miljard euro.
Het Defensie Cyber Commando en innovatie blijken speerpunten te zijn van die extra investeringen. Er komt bijvoorbeeld budget vrij voor aanschaf van slimmer materieel, maar ook voor technologische vernieuwing. Daar gaat volgens de minister dan ook een miljard naar toe. Dat gaat niet allen naar Defensie zelf maar ook naar innovatieve toeleveranciers.
Toeleveranciers kunnen op meer geld rekeken
Interoperabiliteit in de NAVO speelt wat Brekelmans betreft ook een belangrijke rol. Daarom gaat er ook geld naar toeleveranciers die de krijgsmacht slimmer maken. Daarom ook krijgt samenwerking met kennisinstelling een boost. Brekelmans haalt het partnerschap aan in Brabant dat al op die manier functioneert. De minister haalt de oorlog in Oekraïne aan die volgens hem het beeld van de moderne oorlog vertekent. “In Oekraïne zien we een oorlog met loopgraven, zoals in de Eerste Wereldoorlog; we zien artillerie en tanks, als in de Tweede Wereldoorlog. Maar we zien ook drones, onder water en in de lucht, nieuwe artillerie en informatiegestuurde systemen. En we zien innovatiesnelheden die we niet eerder hebben meegemaakt. Het is en-en: kwantiteit én kwaliteit.”
In de nota zelf valt te lezen dat het in de huidige geopolitieke context het nog belangrijker is om van innovaties en ervaringen in het veld te leren en deze sneller door te voeren dan de tegenstander. “Defensie gaat extra investeren om sneller te leren van ontwikkelingen in oefeningen, operaties en conflicten. Hiervoor gaat Defensie onder meer samen met kennis- en onderwijsinstellingen, waaronder de Nederlandse Defensieacademie (NLDA), in een vroeg stadium technologie en concepten in operaties inzetten en deze doorlopend valideren en verbeteren. Door versnelde opeenvolging van het ontwikkelen, testen, inzetten, evalueren en verbeteren van innovaties, kan de krijgsmacht sneller moderniseren en effectiever opereren.”
De meeste van de hiervoor geoormerkte gelden gaan naar vijf gebieden waar Nederlandse bedrijven en/of kennisinstellingen in uitblinken en die van belang zijn voor het vermogen van de krijgsmacht: ruimtetechnologie, sensoren, intelligente systemen, kwantumtechnologie en slimme materialen. Er is daarbij ook aandacht voor onbemenste en licht-bemenste systemen. “Defensie heeft de ambitie om Nederland koploper te laten worden en internationaal een sleutelrol pakken. Verder komt er een landelijk dekkend netwerk met de focus op innovaties met zowel civiele als militaire toepassingen (dual-use).”
Brainport Innovation and Technology for Security (BITS) in en rond Eindhoven is wat Defensie betreft een blauwdruk voor de andere regio’s. Om innovatieve start-ups en het midden- en kleinbedrijf (mkb) een betere kans te bieden in de defensiemarkt komt er in samenwerking met regionale ontwikkelingsmaatschappijen en het ministerie van Economische Zaken een Security Fund (SecFund) op. Dit richt zich op financiering van innovatieve dual-use technologieën. Dit fonds kan zorgen dat kleine, voor Defensie interessante start-ups zich doorontwikkelen tot scale-ups. De bedoeling is dat Defensie met de geleverde innovaties sneller dan nu in staat is om op te schalen. Daarom worden de komende jaren betere financieringsmogelijkheden voor scale-ups in de defensiesector opgetuigd. Verder blijft de krijgsmacht investeren in de specifieke kennis voor toekomstige (technologie)ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld op kwantumtechnologie.
Eigen digitale weerbaarheid moet beter
Defensie laat verder het budget voor lang-cyclische innovatie meegroeien met de begroting. De komende jaren gaat er ten minste 1,3% van deze begroting naar research & technology.
Door al die investeringen moet ook de eigen digitale weerbaarheid een stuk beter worden. En daarvoor doet het ministerie ook extra investeringen in cyberbewustzijn. Het personeel scholen, maar ook extra investering in cyber- en elektronische oorlogsvoering (CEMA).
Ook het elektromagnetisch spectrum (EMS) voor radiofrequenties is van strategisch belang en dus komt er een interne EMS-autoriteit om te zorgen dat Defensie in vredessituatie en bij operaties zo effectief mogelijk gebruik kan maken van radiofrequenties, mensen en middelen. Of dat betekent dat Defensie zich civiel radiospectrum voor 5G gaat toe-eigenen wordt uit de nota niet duidelijk.
Tip:
- Defensie krijgt grotere rol bij bescherming infrastructuur Noordzee