2min Security

Cybersecurity Woordenboek biedt inzicht in abracadabra van cybertaal

Cybersecurity Woordenboek biedt inzicht in abracadabra van cybertaal

De digitale dreigingen waar onze samenleving mee te maken krijgt, worden steeds complexer en frequenter. Tegelijkertijd groeit onze afhankelijkheid van digitale processen. Het belang van cybersecurity is groter dan ooit, maar de technische termen blijven voor velen onbegrijpelijk. Wat betekenen woorden als vulnerability, data-exfiltratie en cyberhygiëne precies?

Cybersecurity Woordenboek

Om deze kloof te overbruggen, lanceert Cyberveilig Nederland het Cybersecurity Woordenboek 2024. Deze vierde editie bevat maar liefst 780 termen en helpt bedrijven en individuen om rapporten, adviezen en offertes in begrijpelijke taal te interpreteren. Het woordenboek wordt vanmiddag officieel gepresenteerd tijdens het ECP Jaarfestival. Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, reikt het eerste exemplaar uit aan Arie van Bellen, directeur van ECP | Platform voor de Informatiesamenleving.

Toegankelijke kennis

Volgens Petra Oldengarm is actuele en toegankelijke kennis cruciaal in het snel veranderende digitale landschap. “Dit woordenboek geeft inzicht in complexe termen en helpt organisaties om cybersecurity begrijpelijker te maken. Of het nu gaat om CISO’s die hun directie willen overtuigen, of bedrijven die offertes van cybersecuritydiensten vergelijken. Alleen door de taal van de digitale wereld te begrijpen, kunnen we de dreigingen beter aanpakken.”

Verduidelijking

Arie van Bellen benadrukt het belang van samenwerking en voortdurende ontwikkeling. „Het vakgebied groeit continu, mede door nieuwe wet- en regelgeving zoals de Verordening Cyberweerbaarheid. Dit woordenboek laat zien hoe specialisten uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap gezamenlijk werken aan verduidelijking en uitbreiding van termen. Het toont de dynamiek én kracht van het vakgebied.”

Toegankelijk voor Iedereen

Het Cybersecurity Woordenboek 2024 is gratis te downloaden via www.cyberveilignederland.nl. Daarnaast kunnen organisaties het woordenboek op hun eigen website beschikbaar maken, zodat het bereik verder vergroot wordt.

Met dit woordenboek hopen de makers dat iedereen – van bedrijven tot particulieren – beter voorbereid is op de uitdagingen van de digitale toekomst. Want begrip begint bij taal.