Het live gestreamde interview van Elon Musk met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op X werd offline gehaald. Dit gebeurde na een storing die Musk toeschrijft aan een “massieve” cyberaanval.
“Er lijkt een massale DDOS-aanval op X te zijn,” zei Musk in een bericht op zijn sociale netwerk. Hij verwees naar een distributed denial-of-service-aanval, waarbij aanvallers enorme hoeveelheden internetverkeer naar een website of dienst sturen, waardoor deze offline gaan. Het interview ging ongeveer 40 minuten later verder met een kleiner aantal luisteraars. Musk gaf aan dat de onbewerkte audio na afloop alsnog op het netwerk zou verschijnen.
Het incident met Trump deed denken aan de rampzalige lancering van de presidentscampagne van Ron DeSantis vorig jaar op Musk’s platform. Ook die opname werd geteisterd door technische problemen.
Woede richt zich op Musk
Musk’s recente neiging om toespelingen, halve waarheden en leugens op zijn platform te plaatsen, wekte zorgen bij wetgevers over de hele wereld. In het Verenigd Koninkrijk haalde Musk zich de woede op de hals van wetgevers. Dit door de rol van het sociale netwerk bij de rassenrellen die de afgelopen weken het land schokten. Musk deelde foute informatie dat Groot-Brittannië van plan was detentiekampen voor relschoppers te openen.
Op maandag, voorafgaand aan het geplande interview, raakte Musk in een woordenwisseling met de Europese Digitale Commissaris Thierry Breton. Dit nadat deze de rijkste man ter wereld aan zijn wettelijke verplichting om de “verspreiding van schadelijke inhoud” op zijn platform te stoppen. Musk reageerde met een meme met de woorden: “Take a big step back and literally, fuck your own face!”
Cyberattack door Iran
Los van deze aanval door cybercriminelen bracht de Trump-campagne naar buiten dat er sprake is van een digitale hack vanuit Iran. De FBI verklaarde inmiddels dat het de beschuldigingen onderzoekt.
De campagne verstrekte nog geen specifiek bewijs van de betrokkenheid van Iran. De claim kwam echter kort nadat Microsoft een rapport uitbracht met pogingen van buitenlandse agenten om de Amerikaanse campagne van 2024 te beïnvloeden.
Het rapport vermeldde een geval waarbij een Iraanse militaire inlichtingeneenheid in juni “een spear-phishing e-mail stuurde naar een hooggeplaatste functionaris van een presidentscampagne. Dit gebeurde vanuit een gecompromitteerd e-mailaccount van een voormalige senior adviseur.”