4min Security

Digitale transformatie van de zorg met behulp van data en AI

Digitale transformatie van de zorg met behulp van data en AI

“Digitale transformatie van de gezondheidszorg met behulp van data en kunstmatige intelligentie (AI) is een hele klus. Het uiterst innovatief. En de mogelijkheden, ook voor de patiënt, zijn eindeloos. Denk aan betrouwbare thuismonitoring. Maar ook aan slimme meetapparatuur. En aan wereldwijd veilig data delen of het voorspellen van het zorgplan en de zorgduur van patiënten.

Driehonderd professionals uit de gezondheids- en zorgsector gingen tijdens de Smart Health Day aan de slag met dit thema. Samen met technologie-experts en andere belanghebbenden werd het een dag vol innovatie en inspiratie. Het evenement gaf inzicht in de kracht van data en AI voor de transformatie van de gezondheidszorg en het verminderen van de zorgvraag.

Ontwikkelingen en trends

De Smart Health Day begon met een inspirerende reeks workshops en presentaties, waarbij deelnemers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gezondheidstechnologie en data-analyse konden verkennen. De workshops gingen over:

Gepersonaliseerd leefstijladvies

Esther Bloemen en Inigo Bermejo van Zuyd Hogeschool presenteerden de resultaten van het Carrier-project. Een boeiende sessie over de mogelijkheden van AI voor gepersonaliseerde leefstijladviezen ter voorkoming van cardiovasculaire ziekten.

Veilige persoonlijke gezondheidsomgevingen

Quinten van Geest van BDO Nederland deelde inzichten over de ontwikkeling van veilige digitale gezondheidsomgevingen.

Data voor het leven

Wim Eurlings van de Regionale Samenwerkingsorganisatie Zuid-Limburg sprak over het delen van patiëntinformatie in de zorgketen. Een digitale omgeving die datasamenwerking stimuleert, die flexibel en wendbaar is en op die manier bijdraagt aan de zorgresultaten.

Digitale technologie in de ouderenzorg

Ramon van der Krogt (Open Universiteit) en Sonja van de Kragt (Envida) deelden hun ervaringen over het gebruik van digitale technologie, zodat mensen langer veilig en verantwoord thuis kunnen wonen.

Het plenaire programma werd geopend door dagvoorzitter Tom Jessen en werd afgetrapt met een paneldiscussie waarin experts Bert Pfeiffer (CIO Zuyderland), Jos Merx (Lid Raad van Bestuur De Zorggroep) en Vincent Eversdijk (Voorzitter Branchegroep Zorg BDO Nederland) het effect van digitalisering op transities in de zorg bespraken. Nut en noodzaak werden afgezet tegen de onvermijdelijke technologische ontwikkelingen die de sector zo nodig heeft.

AI als compagnon

De dag vervolgde met inspirerende presentaties over de toekomst van de gezondheids- en de zorgsector. Waaronder die van Kay Liedekerken (huisarts/medisch bestuurder van Meditta) en Erik Duijsens (ChipMunk Health) over betrouwbare thuismonitoring, waardoor patiënten minder vaak naar de huisarts hoeven te gaan.

Prikkelend betoog

Lucien Engelen (Transform.Health/Strategist health(care) innovation Laurentius Ziekenhuis) gaf een prikkelend betoog over het belang van preventie, gedragsbeïnvloeding en nieuwe gezondheidsconcepten. “In Limburg werken we met de inzet van AI en data aan ingrijpende veranderingen in de gezondheidszorg. We kunnen met recht trots zijn op wat er hier in deze regio gebeurt: de nauwe samenwerking tussen zorgexperts, wetenschappers, professionals en ondernemers, en de innovaties die hier worden ontwikkeld. Tijdens mijn bezoek aan Heerlen werd me weer duidelijk dat we allemaal gemotiveerd zijn om de gezondheidszorg met behulp van digitalisering te transformeren. Iets minder bescheidenheid zou in het geheel niet onterecht zijn; er gebeurt gewoon veel, maar vertellen het te weinig. Evenementen als vandaag helpen hierbij” volgens Lucien Engelen.

Privacy beschermen

André Dekker (MUMC+ en MAASTRO Clinic) sprak over efficiëntie en effectiviteit in de zorg. Met technologieën die de privacy beschermen waarbij je de data uit wereldwijde ziekenhuizen niet hoeft te verhuizen, maar wel met elkaar kunt delen. Met inzichten over ‘deep learning’ en hoe we hier bij diagnosticering gebruik van kunnen maken. Een betoog over AI als compagnon om beslissingen en keuzes te maken. Wijkverpleegkundige Judith Peeters (Meander Groep) sprak over de voordelen voor de patiënt van hybride zorg.

Big Data

De presentaties werden afgesloten met een keynote van Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de rol van wetenschappelijk onderzoek, big data en AI in de gezondheidszorg benadrukte.