2min Security

Digitale weerbaarheid, gegevensdeling in de zorg en AI in Regeerprogramma

Digitale weerbaarheid, gegevensdeling in de zorg en AI in Regeerprogramma

Het kabinet-Schoof zet de komende jaren in op het versterken van digitale weerbaarheid, het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en het verbeteren van gegevensdeling in de zorg en rechtshandhaving. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde regeerprogramma, dat een uitwerking is van het hoofdlijnenakkoord.

Digitale weerbaarheid

Een belangrijk onderdeel van het programma is de paragraaf ‘Digitale weerbaarheid: Cybersecurity & cybercrime’. Het kabinet streeft naar een digitaal weerbare en veilige samenleving, onder andere door de implementatie van de Cyberbeveiligingswet (Cbw), die in het derde kwartaal van volgend jaar in werking treedt. Deze wet verplicht ruim achtduizend organisaties om maatregelen te nemen ter verhoging van hun digitale weerbaarheid. Vanaf het vierde kwartaal dit jaar kunnen bepaalde organisaties al dreigingsinformatie ontvangen van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC).

In 2027 moet het Cyclotron-platform operationeel zijn, waarmee dreigingsinformatie tussen publieke en private organisaties wordt gedeeld. Daarnaast gaat het kabinet het gebruik van elektronica en diensten uit landen met een offensief cyberprogramma ‘risicogebaseerd’ afbouwen.

Digitale weerbaarheid

Op het gebied van digitale rechtshandhaving zet het kabinet in op gerichte investeringen in de politie en de strafrechtketen. Het verbeteren van de toegang tot digitale gegevens voor opsporingsdoeleinden is hierbij een speerpunt. Ook in de zorg is gegevensdeling een prioriteit. Het kabinet wil de uitwisseling van gegevens in zorg en welzijn versneld verbeteren, waarbij burgers actief bezwaar moeten maken als zij niet willen dat hun gegevens worden gedeeld.

AI

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) krijgt eveneens veel aandacht in het regeerprogramma. Het kabinet wil het Nederlandse AI-ecosysteem versterken door toegang tot supercomputers, hoogwaardige kennis en data te faciliteren. AI kan onder meer worden ingezet voor het samenvatten van patiëntendossiers en het genereren van medische brieven en e-mails, wat administratieve lasten kan verminderen.

Medisch-ethisch kader

Het kabinet belooft de benodigde wet- en regelgeving voor AI prioriteit te geven en ondersteunt voorlopers in hun innovaties, met als doel: #NooitMeerTikken. Ook wordt diagnostische AI voorzien van een medisch-ethisch kader, terwijl de mogelijkheden van AI om administratietijd in de zorg te verminderen verder worden onderzocht.